Da li BiH ostaje bez interneta i telefonskih veza? Forto: Nadam se da do toga neće doći

Vijesti 12. jan 202418:18 3 komentara

Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i predsjednik Naše stranke, kazao je da ovom brzinom usvajanja zakona i provedbom 14 evropskih prioriteta "nećemo nikad" doći u priliku da otvorimo pregovore sa Evropskom unijom, ali ako će to dovesti "Bosnu i Hercegovinu i našu administraciju u situaciju da otvarama poglavlje po poglavlje i krenemo sistemski postupati onda će to preći u naviku da tako radimo i imamo neki ritam".

Forto je dodao i da bi eventualno otvaranje pregovora sa EU bio “zamah koji niko ne bi mogao zaustaviti”.

Ministar je u Danu uživo komentarisao situaciju sa javnim servisima u zemlji, ali i rok visokog predstavnika Christiana Schmidta za izmjene Izbornog zakona BiH.

Dogovora o finansiranju javnog servisa Bosne i Hercegovine i dalje nema. Šta se dešavalo na sastanku danas?

Mislim da je danas trebalo biti više razumijevanje. Čini mi se da je direktor BHRT-a bio spreman na neku vrstu kompromisa, ali naišli smo na jako čvrste stavove iz FTV-a od direktora koji je tvrdio da može samo ovako kako je bilo i nikako drukčije. Dali smo im još malo vremena da razmisle o idejama koje smo iznijeli kao “Trojka”. Imamo dva pitanje riješiti – način kako prikupljati pretplate i problem isplate plata radnika.

Šta kaže državni zakon?

Državni zakon je jasan. Svi entitetski emiteri su zaduženi da prikupljaju pretplatu u svojim entitetima, BHRT u Brčkom, i sva sredstva se slijevaju na jedinstveni račun i ta sredstva se raspoređuju u skladu sa matematičkom formulom koja je vrlo jasno po zakonu. To je funkcionisalo do 2017. godine, a onda je RTRS napustio taj sistem. Nakon toga FTV je potpisala ugovor sa Elektroprivredom, ali umjesto da se ti novci uplaćuju na jedinstveni račun oni su se uplaćivali na račun FTV-a.

Ovo je jedan od 14 evropskih prioriteta za BiH?

Jeste, izlistan je jasno kao finansijska održivost javnog servisa, idealno bi bilo da bude novi zakon. Radim konsultacije u vezi novog zakona i ne mogu reći da sam postigao konsenzus u vezi teksta.

Može li se desiti da BiH ostane bez telefonskih i internet veza zbog problema u BHRT-u?

Iskreno se nadam da do toga neće doći.

Usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnoj službi u oblasti reforme uprave. Hoće li biti problema sa njegovim usvajanjem u Parlamentu?

Nadam se da neće jer i ovo je jedan od evropskih prioriteta. Navedeno je da je potrebno da se dešava reforma javne službe. Nadam se da ćemo usvajanjem ovog ili ovakvog zakona dobiti mali zamah prema ispunjavanju evropskih kriterija.

Visoki predstavnik Schmidt je dao rok da se stranke dogovore, a ako od toga ne bude ništa, kaže nametnut će izmjene Izbornog zakona. Hoćete li se uspjeti dogovoriti?

Ne mogu predvidjeti šta će biti. Izborni zakon kada razgovaramo se gleda kroz tri dimenzije. Prva je paket integriteta, koji je prilično nepolitično pitanje, ali sve je politika kod nas. Ne treba odustajati i ne bi me čudilo da u narednom periodu pokušamo sa nekim tehničkim izmjenama, da to uradimo kao vlast jer vrijeme curi. Ima druga dimenzija, a to je način odabira članova CIK-a i treća, koja je najteža – način odabira članova Predsjedništva BiH, domova naroda itd.

Imali ste sastanak sa Schmidtom? Plaši li se Dodikovih najava da će RS donijeti svoj izborni zakon?

Ne možem predvidjeti šta će biti, nije nam najavio. To je bila neka razmjena informacija i iznosio je neke svoje stavove i preporuke.

Da li bi prijedlog SDA u vezi sa izmjenama Izbornog zakona bio dovoljan da Schmidt ne interveniše?

Mislim da bi bio dovoljan, ali ne očekujem da će ga podržati SNSD i HDZ.

Ovom brzinom – kad možemo očekivati otvaranje pregovora sa EU?

Ovom brzinom nikad, ali ako ovom brzinom dovedemo Bosnu i Hercegovinu i našu administraciju u situaciju da otvarama poglavlje po poglavlje i krenemo sistemski postupati onda će to preći u naviku da tako radimo i imamo neki ritam. U ovom ritmu 10 zakona godišnje nećemo nikad, potrebno je 100 zakona, ali ako otvorimo pregovore taj zamah niko ne bi mogao zaustaviti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare