Da li je gradonačelnica Sarajeva ipak u pravu? Kako pravilno postaviti zastavu

Vijesti 01. mar 202313:20 0 komentara
Facebook

Mnogo rasprava na društvenim mrežama izazvale su jučer vertikalno okačene zastave Bosne i Hercegovine u Vijećnici na manifestaciji povodom Dana nezavisnosti naše zemlje. Kako ispravno postaviti zastavu Bosne i Hercegovine - tumačenja su brojna, a Zakon nepotpun.

U obrazloženju ovakvog postavljanja zastave gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić se pozvala na pravila veksilologije, nauke o zastavama, a u nedostatku zakonske odrednice u vezi sa postavljanjem zastave i okretanja žutog trokuta na zastavi Bosne i Hercegovine.

Prema pravilu veksilologije, nauke o zastavama, zastava se kači na lijevu stranu jarbola. Zastva BiH je horizontalna i problem nastaje kada se ona postavlja u vetikalni položaj. Zastava se kači u smjeru kazaljke na satu.
Treba dodati da ova zastava nema heraldiku, nema grb kao što je imala zastava sa ljiljanima. Kada zastava ima grb, odnosno heraldiku, onda se u tom slučaju pomjera grb kada se zastava postavlja vertikalno, i to ako je propisano zakonom. Jer kada nije propisano, čak ni zastave sa heraldikom ne okreću grbovi.

Jeste li ikada vidjeli zastavu Hrvatske ili Srbije u kojem je heraldika okrenuta ispravno kada je zastava u vertikalnoj poziciji? Niste, jer se po pravilima veksilologije zastave ne okreću.
Heraldika na zastavi, koju naša zastava nema jer trokut ne predstavlja heraldiku, se okreće isključivo ukoliko je to zakonom i podzakonskim aktom propisano tako.
Uzimajući u obzir da naša zastava ima jedno lice, da nema heraldiku, da nema zakonska ili podzakonska pravila o okretanju trokuta, onda se kači prema pravilu veksilologije, nauke o zastavama, zastava se kači na lijevu stranu jarbola i pušta slobodan pad zastave“, napisala je gradonačelnica Sarajeva u svom obrazloženju.

Stoji li zastava naopako?

Sa ovakvim stavom mnogi se ne slažu jer trokut koji na zastavi BiH prema brojnim tumačenjima simbolizira tri naroda te geografski prikaz naše zemlje stoji “naopako”:

Nisu dali jasne instrukcije i prepušteno je nečemu što se zove nepisano pravilo obaranje zastave s lijeva na desno, ali to nije obavezujeće pravilo. Niti jedna zastava se ne smije postaviti naopako. Problem kod zastave BiH je što se postavljanjem u vertikalan položaj, po pravilu sa lijeva na desno, dobija upravo ono što ne bi smjelo – trokut bude naopako postavljen”, kaže za N1 Mile Srdanović, inžinjer koji se bavi proučavanjem zastava i grbova.

N1/CANVA

U slučaju kada se zastava postavi vertikalno, na način koji prema tvrdnjama gradonačelnice Sarajeva propisuje veksilologija, konture naše zemlje izgledaju upravo ovako.

N1/CANVA

Po ovom pitanju nijedna državna institucija nema zvanični stav. Sud BiH, Parlament BiH, ne mogu pojasniti niti odrediti kako pravilno postaviti zastavu u vertikalnom položaju.

Rješenje je amandman na postojeći zakon i tačno definisanje postavljanja zastave.

Parlamentarac Saša Magazinović takav je amandman predložio još 2018. godine.

“Trokut ne može biti naopako!”

Dizajner Dežemal Bijedić prilikom gostovanja na N1 pojasnio je da trokut ne može biti okrenut naopako.

“Prema pravilu veksilologije, nauke o zastavama, zastava se kači na lijevu stranu jarbola. Zastva BiH je horizontalna i problem nastaje kada se ona postavlja u vetikalni položaj. Zastava se kači u smjeru kazaljke na satu, a naša zastava nema dva lica ne znam zašto. Izmišljaju se novi dizajni, a rješenje je usvojiti pravilnik”, kazao je Bijedić za N1.

Zaključak je da ukoliko se primjenjuju pravila veksikologije zastava u Vijećnici stoji pravilno i mnogi političari i dizajneri podržavaju taj stav.

Nasuprot njih su oni koji se vode logičkim rješenjima i tvrde da je nedopsutivo da grafički prikaz zemlje stoji naopako.

U pojašnjenju simbola na zastavi stoji da uglovi na trouglu predstavljaju tri konstituivna naroda i geografski izgled zemlje.

Danas kada se obilježava Dan nezavisnosti BiH diljem zemlje zastave će biti postavljene na različite načine, pravilne ili ne, teško je zaključiti.

Do zakona koji će definisati kako pravilno okačiti zastavu Bosne i Hercegovine polemike će i dalje biti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!