Da li je ideja o “Velikoj Srbiji” još živa: “Duhovi Miloševićeve politike i dalje lebde nad BiH”

Vijesti 10. jun 202410:41 1 komentar
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (Tanjug)

"Srbijanska zvanična politika zadnjih 30 godina nije odsutala od imperijalne ideje da se srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije poveže u jednu teritorijalnu cjelinu. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je bila prilika da se 'pandorina kutija" zatvori, da se srbijanska politika okrene pozitivnim procesima i distancira se od politike Slobodana Miloševića. Vučić je imao šansu da se distancira od te Miloševićeve politike. Pandorina kutija ostaje otvorena jer sjene tih Miloševićevih politika lebde i danas iznad Crne Gore, BiH i Kosova", rekao je za N1 Miro Lazović.

Komentirajući Svesrpski sabor koji je u subotu održan u Beogradu, kazao je kako cilj istog nije bio da se na istom mjestu skupe i “liberalni Srbi koji imaju drugačije mišljenje, koji su demokrate i razumijevaju procese kroz koje prolazi region, pogotovo srbijansko društvo, već da se okupe istomišljenici”.

“Cilj je bio da da se pošalje slika da su Srbi kao nacionalni identitet na tom Saboru ojačali i da Vučić u potpunosti kontroliše cjelokupno srpsko političko i svako drugo mnijenje. U tom konekstu ja razumijevam da im nije bilo do toga da se na tom Saboru čuju i oni koji imaju drugačije mišljenje”, rekao je Lazović u Novom danu.

Dodaje kako je Deklaracija podržala stavove Milorada Dodika.

“Deklaracija je pobjegla od istine, prošlosti i vlastite odgovornosti Miloševićeve politike, a sada zvaničnog Boegrada za događaje iz 90-ih. Deklaracija kao mantra ponavlja identične političke  ciljeve koji su bili isti 90-ih godina. Iz nje se vidi da BiH i dalje očekuju trubulentna politička vremena s tendencijom da stalno bude političkih incidenata. To je najveća slabost deklaracije što nisu uspjeli napraviti iskorak sa pozitivnim procesima i promjenama koje su u okruženju”, rekao je Lazović.

“Rezolucija bila šansa”

Ističe kako je Vučić je pogriješio i prije usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici jer je napravio takav javni diskurs da ta reozucija nosi osudu srpskog naroda kao genocidnog i to se ponovilo na saboru, a nije tačno.

“To je neodgovorno prema regiji i srpskom narodu. Jedino Dodik i Vučić su u toj Rezoluciji vidjeli ono što u njoj ne piše. Oni srpski narod isturaju kao živi šitit ispred svoje pogubne politike. Što se tiče toga da se Sretenje proglasi kao zajednički Dan državnosti Republike Srbije i RS – to je duhovno ujedinjenje, ali to je “opasnost” koja može dovesti do toga da se na osnovu dalje implementacije Deklaracije koja govori o zajedničkim sjednicama, obrazovnom programu, aktivnostima srbijanskih zvaničnika sa zvaničnicima RS, u kojoj će se BiH ponovo suočiti s pretenzijama Srbije prema rušenju suvereniteta BiH”, naveo je.

Lazović smatra da je Rezolucija mogla biti potez koji “zatvara pandorinu kutiju jer je ona otvorena 90-ih godina od strane politika Slobodana Miloševića te je napravila velike zločine i probleme na prostoru regije i terete srpskom narodu”.

“Rezolucija je mogla biti prilika da se srbijanska politka okrene pozitivnim procesima i distancira od politke Slobodana Miloševića. Zašto to nisu uraidli? Vučić je bio aktivni učesnik tih 90-ih sa parolama i izjavama koje su i danas teret njegove politike i ne želi priznati odgovornost, a imao je šansu da se distancira od te Miloševićeve politike. Pandorian kutija ostaje otvorena jer sjene tih Miloševićevih politika lebde i danas iznad Crne Gore, BiH i Kosova”, kazao je Lazović.

Nije se odustalo do ideje “Velike Srbije”

Samtra da srbijanska zvanična politika zadnjih 30 godina nije odustala od “imperijalne ideje se se srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije poveže u jednu teritorijalnu cjelinu”.

“Njima Jugoslavija nije odgovarala. Imao sam direktne verbalne duele s predstavnicima SDS-a 90-ih godina gdje su govorili da Jugoslavija ne odgovara Srbima i da treba napraviti ‘Veliku Srbiju’ u kojoj će Srbi biti dominantan narod. Ta politika je napravila haos na prostoru bivše Jugoslavija i dovela do stradanja”, rekao je Lazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare