Da li je jedno od narednih obilježavanja 9. januara moguće u Srebrenici

Vijesti 10. jan 202319:07 3 komentara
Arhiv (N1/F.Z.)

Milorad Dodik još jednom je pomjerio granicu provokacija. Kako sugrađana, ambasadora, tako i evropskih vrijednosti. U jeku ruske agresije na Ukrajinu, Dodik je na obilježavanje neustavnog 9. januara doveo proruske Noćne vukove, crnogorske ministre i to na akademiju na kojoj je odlikovao samog Vladimira Putina. Izostali nisu ni ministri iz Srbije, a ovoga puta i sam predsjednikov sin, Danilo, i to službenim putevima, preko ambasada. I niko ništa. Još jedan prst u oko Dejtonskom sporazumu i pravosudnom sistemu. Očito -bez posljedica.

Predstavljeni kao promotori pravoslavlja i njegovatelji tradicije oslobodilačkih ratova srpskog naroda tzv. noćni vukovi prodefilovali su Istočnim Sarajevom.

Među njima nije bilo članova Kluba koji su prije nekoliko godina ocijenjeni kao sigurnosna prijetnja, te im je zabranjen ulazak u BiH, što potvrđuju iz Granične policije. Noćne vukove, kao i ostatak defilea s pozornice su posmatrali i aplaudirali, među ostalim, sin Aleksandra Vučića, Danilo. Pojedini mediji tvrde da je njegov dolazak pomno organizovan, te objavljuju zahvalnicu Ambasade Srbije, no iz Ministarstva vanjskih poslova BiH o ovome bez komentara. U prvom redu niz ministara Vlade Srbije, na čelu s Ivicom Dačićem.

“To su u potpunosti isti ciljevi koji su doveli u BiH do strašnog poremećaja, do genocida, do zločina do svega onoga kroz šta je naša generacija prošla. Jer dolazak ministra vanjskih poslova Ivice Dačića na ovu svečanost ustvari sve govori, a to je da Aleksandar Vučić i njegovi saradnici u potpunosti stoje iza onoga što radi Milorad Dodik”, naveo je SDA-ov Safet Softić.

Softić: Obilježavanje Dana RS u predgrađu Sarajeva je neviđena provokacija

Lavinu reakcija izazvalo je i prisustvo akademiji na kojoj je odlikovan Vladimir Putin, dvojice crnogorskih ministara, Kovača i Damjanovića. Predsjednik tamošnje Vlade, Dritan Abazović tvrdi kako o njihovoj posjeti nije bio obaviješten, no posljedica neće biti, jer svako, kaže Abazović, ima pravo na politički stav. A da li će biti posljedica za organizatore naustavnog obilježavanja, u to mnogi sumnjaju, očekujući reakciju Tužilaštva, ali i visokog predstavnika.

Abazović: Neću smijeniti one koji su bili u Banjaluci, Kovač bio i u Srebrenici

“Kazali smo da želimo BiH u EU i želimo je integristati. On jeste u poziciji da promijeni tu politiku, a ne samo da se mijenja Izborni zakon već da čuva duh Dejtonskog sporazuma. Ako je Ustavni sud zabranio ovu proslavu, mora imati podršku visokog predstavnika”, podvukao je Boris Mijatović, poslanik Zelenih u njemačkom Bundestagu.

Mijatović o 9. januaru: Nije historijsko dostignuće imati paravojnu paradu

Ipak, poruke međunarodnih zvaničnika uglavnom su iznuđene. Odgovori na pitanja medija. Već danas, uglavnom zaboravljene. Stoga mnogi strahuju od toga može li se Dodik uopšte zaustaviti u nakanama.

“Meni je neshvatljivo da međunarodne diplomate, predstavnici diplomatskih i konzularnih misija u BiH, Ured visokog predstavnika sebi može dozvoliti, odnosno da njihove sujete mogu dozvoliti ovakvo pomjeranje granica i ispipavanje pulsa. Mislim da i međunarodnoj zajednici odgovara ovakvo jedno stanje. Uvijek imate izgovor za njihovo prisustvo”, navela je profesorica na Pravnom fakultetu u Tuzli Dženeta Omerdić.

Grupa mladića u Istočnom Sarajevu skandirala ime ratnog zločinca Ratka Mladića

Posebno brine najava da će obilježavanje neustavnog 9. januara narednih godina biti na različitim lokacijama, da li bi jedna od njih mogla biti upravo Srebrenica, mjesto najvećeg zločina nad bošnjačkim stanovništvom, genocida? Hoće li se, kao sinoć ulicama Istočnog Sarajeva, i ulicama Srebrenice jednog od narednih 9. januara, paliti baklje i oriti ime i pjesme u čast osuđenih ratnih zločinaca?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare