“Da li je Konaković lider Trojke? Nikšiću i Forti nije problem što se eksponira”

Vijesti 18. nov 202218:21 1 komentar
Fena

Mirsad Čamdžić, potpredsjednik Naše stranke, kazao je za N1 kako "Trojka" odlično funkcioniše i da predsjednicima NS-a i SDP-a, Edinu Forti i Nerminu Nikšiću, ne smeta "ako se predsjednik NiP-a Elmedin Konaković više eksponira". Ocijenio je kako je pred Pokretom za Državu "sudbonosni trenutak" gdje će morati odlučiti da li će jednoj stranci, SNSD-u, dati "zlatnu karticu za blokadu države".

Mnogo polemike se vodi oko toga hoće li Pokret za Državu omogućiti SNSD-u četvrtog delegata u državnom Domu naroda. Kako gledate na tu mogućnost?

U karijeri svakog političara postoje sudbonosni trenuci, mislim da je Pokret za Državu upravo pred takvim jednim izborom. Ključeve ove raspodjele u Domu naroda drži Pokret. SNSD ima tri delegata, a Pokret ako hoće da opravda svoje ime da je za državu mora onemogućiti da neka stranka ima kontrolni paket. Pokret bi svojim nečinjenjem ili nekom vrstom apstinencije pomogao SNSD-u da dobi9je četvrtog delegata i tako ima kontrolu i mogućnost blokade.

Vojin Mijatović je opoziciji u RS poslao spisak zahtjeva kako bi se dogovorili oko delegata za Dom naroda. Je li to samo u svrhu opravdanja – “nisu prihvatili, podržaćemo SNSD”?

Mijatović je naš koalicioni partner i mene buni njegovo ponašanje kao potpredsjednika SDP-a. On u svojim izjavama govori da su svi isti – opozicija i vlast. Ako je tako onda niko ne treba imati kontrolni paket za blokadu države. Trebao je sličan set zahtjeva poslati Dodiku.

Šta će značiti za vlast u naredne četiri godine ukoliko ponovo SNSD bude imao četiri delegata u Domu naroda?

Vijdeli smo šta je Dodik najavio u NSRS-u, da će uslovljavati sa nekim projektima i da će moći zaustaviti sve druge projekte. Nastavila bi se agonija u državi. Ni Dodik, niti opozicija, kao ni Naša stranka, ne smiju imati zlatnu karticu za blokadu države.

Šta je sa SDA?

Vidjeli smo koliko SDA grčevito želi ostati u vlasti. Kanton Sarajevo je pokazao kad se SDA odsjeće od budžetskog kiseonika ubrzo je sa 12 pala na sedam zastupnika. Možda bi za SDA bilo dobro da odu na klupu kako bi na neki način doživjeli katarzu.

Čović najavljuje vlast do kraja godine?

Vjerujem da će doći do formiranja vlasti vrlo brzo. Posebno na nivou Federacije. Dodik je za državni nivou kazao da trebamo čekati do aprila ili maja sljedeće godine.

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković jučer kaže kako postoji 11 sigurnih ruku u klubu Bošnjaka za federalni Dom naroda. No, ukupno je 24 delegata. Šta ukoliko SDA bude imala 13 delegata?

Ne znam kako će se to završiti. U ovom trenutku se vodi posebna vrsta psihološke borbe kako bi se u javnosti kreirao dojama da ima 13 ruku. Mi ćemo u Domu naroda u Klubu Bošnjaka imati tu vrstu premoći. Sve to mora ići u potvrdu u Predstavnički dom FBiH gdje “Osmorka” i HDZ imaju više ruku. SDA je usamljena.

Rekli ste da su DF-u otvorena vrata, a HDZ javno kaže da nema mjesta za ovu stranku. Da li su pozivi “Osmorke” neiskreni?

Pozivi “Osmorke” DF-u nisu neiskreni. Demokratskoj fronti je mjesto među građanskim strankama. Ali ne mogu reći kako bi se vodili pregovori sa HDZ-om kada bi DF ušao u “Osmorku”.

Je li vama asimptomatično što SDA sve vrijeme šuti? Plašite li se da imaju neko rješenje u rukavu?

Zaista ne znam o čemu se radi. Pučeni iskustvom iz Tuzle, sa dva preletača, svašta se od SDA može očekivati. Možda SDA u ovom trenutku i nema tu vrstu energije i oni se osjećaju usamljeni zato što niko ne želi s njima. Radi se o nekakvoj letargiji.

Može li se vjerovati HDZ-u, kada je riječ o pregovorima o formiranju vlasti?

To je zaista teško odgovoriti u ovom trenutku. Dosta je konflikata i nesporazuma kod ljudi i trebamo pružati ruke jedni drugima. Trebamo ići u Široki Brijeg, kao što ekipa iz HDZ treba da dođe kod nas u Tuzlu ili Gračanicu.

Matematički postoji mogućnost formiranja vlasti bez HDZ-a. Stranke “Osmorke”, SDA, SNSD ili opozicija iz RS. Ali, koliko bi to dodatno usložnilo situaciju u BiH?

U Federaciji nema te računice da se zaobiđe HDZ.

Smeta li vam što lider NIP-a Elmedin Konaković koordiniše procese oko formiranja većine? Što se nametnuo kao lider te koalicije?

Ne znam zašto se stiče takav utisak. Radi se o talentovanom i inteligentnom političaru. I ja kada gledam sa strane stičem utisak da je NiP medijski zastupljeniji od SDP-a, koji je naš senior partner. Postoji odlična saradnja između predsjednika stranaka “Trojke” i ega su svedena na minimum. Ni Forti (Naša stranka) niti Nikšiću (SDP) nije problem ako se Konaković (NiP) više eksponira. “Trojka” odlično funkcioniše.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare