Da li nam je nakon 11. augusta 2023. postalo još gore: Brojna imena kažu da jeste

Vijesti 11. aug 202419:02 0 komentara
N1

Godina brzo prođe. U Gradačcu je na današnji dan prošle godine ubica Nermin Sulejmanović brutalno likvidirao Nizamu Hećimović, kao i oca i sina Džengiza i Denisa Ondera. Malo toga dobrog se od tada desilo. Zapravo je postalo još gore.

Prije tačno godinu dana u Gradačcu je Nermin Sulejmanović brutalno pretukao nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, ubio je i sve prenosio uživo na društvenim mrežama. Njen mezar i danas je pun cvijeća, poruka i velike tuge.

“Nasilje se mora zaustaviti, ženama se mora pomoći. Da se nijednoj ženi ne desi ovo što se desilo Nizami”, nada se Zijada Pamuković, tetka ubijene Nizame.

A desilo se. Pola godine kasnije policijski službenik Elvis Ćustendil sa 16 metaka oduzeo je život Amri Kahrimanović u tržnom centru u Tuzli. Za to je osuđen na 25 godina zatvora.

“Naravno da to nama nije ništa. Bila bi makar mrva satisfkacije da je čovjek koji je na takav brutalan način likvidirao moju sestru, dobio, a trebao je da dobije, 40 godina”, ističe Amrin brat, Nedžad Kahrimanović.

Amra nije bila izuzetak jer je došlo do esklacije nasilja što pokazuju instalacije sa imenima žrtava koje su izgubile živote nasilnim putem u protekloj godinu dana.

“Ništa nije poduzeto radikalno, policija nije uradila ništa radikalno. Oni su dokazali da nisu krivi, da nema propusta u radu. Sve je dokazano, sve je u redu, po papirima je sve u redu. Mi kao obični građani, vidimo da nešto ne štima”, naglasio je ovo Miralem Topalović iz Neformalne grupe građanki i građana Gradačac.

“Nisu imali interesovanja oni resori koji su trebali provesti hitne mjere kada je u pitanju ova problematika. Nažalost, kada smo razmišljali, nismo mogli da ne obilježimo godišnjicu. Ovo je bolan datum za Gradačac. Zajedno trebamo biti u teškim okolnostima”, dodala je njegova kolegica Nerma Šarić.

Neformalna grupa građanki i građana je do sada uradila 18 edukacija u mjesnim zajednicama kako bi se žene osnažile i informisale da prijave nasilje pa i preko plavog telefona.

“Znači, nazoveš anonimno, ne moraš se ni predstavljati, ni ime, ni ko si ni šta si. Kaže da te tuče muž, zlostavlja svekar, drugarica…Samo da se zna ta osoba izboriti bez psihologa i bez psihijatra. Stručna sooba telefonski uputi i osvjesti i uputi tu osobu da li će ona sama prijaviti nasilje i da sam nađe svoj put”, pojašnjava Azra Suljić, iz Neformalne grupe građanki i građana Gradačac.

Iako neutješne, porodice žrtava femicida smogle su snage da se bore da nijedna osoba ne bude više žrtva nasillja u bilo kojem obliku.

“Poručujem svima i tražim od svih pomoć i da nas podrže u ovoj našoj borbi”, apelovala je Nizamina tetka.

Bori li se država i društvo dovoljno, najbolji odgovor daje činjenica da je za sedam mjeseci u Sigurnu kuću u Tuzli, smješteno oko 70 žrtava, žena i djece.

Godinu dana nakon ubistva Nizame Hećimović, brojna druga imena postale su žrtve u toku ove godine što pokazuje koliko problem BiH ima kada je u pitanju femicid i generalno sigurnost, iako nadležni tvrde suprotno. Građani Gradčca poručuju da neće odustati od borbe i da su protiv svih oblika nasilja.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!