Da li se Dobrinja spasila od izgradnje terminala kerozina u blizini zgrada?

Vijesti 10. nov 202207:12 1 komentar

Da li se sarajevsko naselje Dobrinja spasilo od izgradnje terminala kerozina u neposrednoj blizini brojnih zgrada? Pozitivni koraci se dešavaju. Nakon 14 mjeseci naloženo je da se preispita okolišna dozvola data kompaniji HIFA OIL za gradnju kompleksa u, kako navode, vodozaštitnoj zoni. Jesu li građani zaštitili sebe? Hoće li biti spas u zadnji čas?

Nakon brojnih protesta, žalbi, aktivisti sa Dobrinje dobili su satisfakciju: proces izdavanja okolinske dozvole za izgradnju HIFA Oil kompleksa bit će preispitan. Federalno ministarstvo proces vratilo na početak.

Federalno ministarstvo je tako potvrdilo da mnogo toga nije išlo u dozvoljenom smjeru kada je u pitanju izdavanje okolinske dozvole. Ono što možemo vidjeti na terenu jeste da benzinska pumpa radi bez problema.

Tako je već duže od mjesec dana. A i mašine su na terenu. Federalno ministarstvo istaklo da je javnost u procesu izdavanja dozvole bila ignorisana i neobaviještena. Kantonalno ministarstvo dobilo jasne kritike:

“Javnost se mora obavijestiti ili putem javne obavijesti ili pojedinačno, zavisno od potreba, u ranoj fazi postupka odlučivanja po pitanjima okoliša te na adekvatan, blagovremen i učinkovit način. Dužni ste uzeti u obzir sve navode žalitelja i ponoviti postupak”, navedeno je, između ostalog, u Rješenju.

“Pitamo se da li će nadležni sada nakon ovog rješenja okretati glavu i ignorisati zahtjeve građana kao do sada. Kako god mi ćemo nastaviti našu borbu”, naveo je Amar Taso iz neformalne grupe građana “Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju”.

Ekološki aktivisti ističu da izgradnja kompleksa koji čini i terminal za kerozin sa kapacitetom od hiljadu tona nedvojbeno može uništiti pitku vodu jer se gradi u vodozaštitnoj zoni. I zato se bore.

“Okolinska dozvola sada nije pravomoćna, mora doći do njenog preispitivanja. U ovom momentu upitna je i urbanistička i građevinska dozvola za kompleks. Naredni korak je da se obratimo svim institucijama koje po pravima nadzora moraju izaći i uraditi šta je u njihovoj nadležnosti”, istakla je Amra Topalović.

Iz kompanije HIFA Oil ne žele komentarisati rješenje federalnog ministarstva. U ranijim izjavama za N1 istakli su da ne postoji mogućnost da dođe do bilo kakvih ekoloških katastrofa. S druge strane, kapital već zarađuju iako je osporen proces izdavanja okolinske dozvole. Na potezu je kantonalno ministarstvo.

“Resorno ministarstvo razmatra. Prihvatilo je Rješenje Federalnog ministarstva i odlučit će u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, a na osnovu dokumentacije koja je sastavni dio predmeta”, kazao je Adnan Medić, pomoćnik za zaštitu okoliša KS.

Okolinska dozvola je, navode iz kantonalnog ministarstva, izdata nakon prethodne vodne saglasnosti što znači da je negiran negativan uticaj na pitku vodu. Činjenica da benzinska radi bez problema i da se izgradnja nastavlja, ekološkim aktivistima znak je da se planira scenario kao u drugim mjestima:

“Imamo primjer male hidroelektrane na Doljanki gdje je okolinska poništena – ona je nastavila sa radom. Imamo primjer u Kreševu gdje je vodna dozvola poništena, zapečaćen ulaz u kamenolom. Oni su samo skinuli pečat i nastavili sa radom”, naglasio je Anes Podić iz Eko akcije.

Rad ovdje aktivno traje. Udruženje ”Spas u zadnji čas” poziva inspekcije da se uključe i sve provjere. Pozvali su i SIPA-u i Tužilaštvo da pokrenu istrage jer su brojni nivoi vlasti, kako navode, ignorisali dokaze i radili protuzakonito.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare