“Daidžin prsten”: Priča o Abdurahmanu Filipoviću Braci, ljekaru iz Kalinovika koji je streljan. Kosti nikada nisu pronađene

"Daidžin prsten" je priča o autoricinom daidži Abdurahmanu Filipoviću Braci, ljekaru iz bosanskog grada Kalinovika, koji je pogubljen i nestao u ratu u BiH 1990-ih. Ova lična priča isprepliće se s aktuelnim društvenim fenomenima u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini – veličanjem ratnih zločinaca, negiranjem ratnih zločina, nekažnjivosti, potrazi za nestalima i nemogućnošću pomirenja. Autorica filma je njegova sestrična, Aida Duratović koja je za N1 podijelila iskustvo snimanja ovog bolnog filma i suočavanja sa prošlošću u Kalinoviku.

“Imala sam daidžu Abdurahmana Filipovića Bracu koji je bi ljekar u Kalinoviku i on je 1992. zajedno s drugim nesrpskim civilima uhapšen neleglano i držan u logoru Barutni magacin na području Kalinovika i streljan. Sada kada pričam iz intimne porodične perspektive, postoji jedna rečenica moje mame koja mi je ostala urezana u sjećanje – ‘da mi je da makar samo jednu kost spustim u zemlju’. To je traumatično iskustvo žene koja je išla u potragu za posmrtnim ostacima. I u jednom trentuku sam shvatila, bavim se novinarstvom, obilazim stratišta, ali da o Kalinoviku ne znam ništa. Osjetila sam poziv da uradim tu vrstu doprinosa čovjeku kojeg više nema i uradim simboličan spomenik”, kazala je Duratović u Novom danu.

Ispričala je kako posmrtni ostaci nisu pronađeni, a da je njena majka prilikom vađenja dokumenata u Opštini Kalinovik našla na podatak da joj je brat “umro prirodnom smrću”. Uslijedila je njena borba da dokaže da je ubijen u streljanju i nestao. Uspjela je.

N1

“2021. godine počela sam obilaziti ta mjesta u Kalinoviku. Shvatila sam da je kontekst ove priče mnogo širi od moje lične priče, to je rodno mjesto Ratka Mladića gdje se bivši zapovjednik VRS veliča na svakom koraku muralima i spomenicima. To je fenomen koji mi možda prihvatamo jer smo navikl  ,ali kada neko pogleda sa strane kaže stani i ovo je priča koja govori o vremenu u kojem živimo na najbrutalniji način. Ovo je bilo moje lično putovanje i suočavanje s prošlošću i dozvolila sam sebi da budem ranjiva i plačem kada sam pričala s čovjekom koji je preživio streljanje kada je moj daidža ubijen”, kazala je Duratović.

N1

Navodi kako je ovaj film uradila jer je osjećala da treba kompenzirati na neki način što jedna nestala osoba neće imati svoj spomenik.

“Vjerujem  u višu silu. Mislim da je neko njegovo namigivanje odzogo bilo u ovom procesu”, kazala je Duratović.

“Daidžin prsten” će biti prikazan u okviru AJB festivala 15.9. u Cineplexxu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!