Damir Arnaut: Njemačka će nastaviti pružati pomoć BiH s pripremama za pregovore s EU

Vijesti 14. mar 202412:12 > 12:22 0 komentara
N1

Sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, Damirom Arnautom u Novom danu razgovarali smo o politici Njemačke prema BiH, posjeti Annalene Baerbock BiH, izazovima za bh. političare ukoliko dobijemo zeleno svjetlo 21. marta, ali i o predstavljanju turističkih, gastronomskih, kulturnih i svih drugih ljepota Bosne i Hercegovine na Donau salonu u Berlinu.

Da su njemački političari vrlo aktivni po pitanju BiH i njenog puta ka EU, potvrdio je to u uvodnom dijelu razgovora Damir Arnaut.

“Nema apsolutno nikakve sumnje da se ta aktivnost pojačala u suštini u proteklih godinu dana i ono što vam ja mogu sa ove pozicije ambasadora reći jeste da je apsolutni prioritet člana predsjedništva BiH gospodina Bećirovića bio odnos prema Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u, NATO-u, EU i najsnažnijim državama članicama tih organizacija. I ovdje onda vidimo rezultat”, kaže Arnaut.

Ističe kako njemački političari na najvišim nivoima Bosnu i Hercegovinu smatraju strateškom tačkom u Europi za njemačke interese i da sada konačno vide priliku da imaju s kim raditi u BiH te da je zbog toga njihov angažman pojačan.

Osvrnuo se i na pomoć Njemačke Bosni i Hercegovini u pregovorima, istaknuvši kako je ta zemlja praktičnu pomoć pružila onog trenutka kada je uvela sankcije vlastima u Republici Srpskoj:

“Samim uvođenjem sankcija prema vlastima RS, dakle naglašavam ne prema građanima, je bio jedan signal kakvu politiku oni neće podržavati i taj pritisak zajedno s američkim sancijama je sigurno urodio plodom oko nekog racionalnijeg pristupa kada su europski zakoni u pitanju. Ta pomoć se također očitavala time što je Njemačka insistirala na ispunjavanju uslova onako kako je to potrebno da bismo zaista bili spremni na to da se priključimo EU jednog dana i neophodno je naglasiti da Njemačka daje ogromnu podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu i to je od ogromnog značaja za BiH, jer uloga OHR-a, a pogotovo način na koji tu ulogu obnaša gospodin Schmidt je od strateškog interesa za BiH, pogotovo za mir i stabilnost.”

Dodaje da će, kada pregovori krenu, Njemačka puno pomoći u vezi s pripremama kako bi BiH ispunila daljnje uslove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!