“Dan D” u RS: Posebna sjednica NSRS i miting kao od­go­vor na Re­zo­lu­ci­ju o Sre­bre­ni­ci

Vijesti 17. apr 202419:27 0 komentara

Protiv Rezolucije o Srebrenici u UN-u sutra će se dići glas na Trgu Krajine u Banjaluci i to na narodnom mitingu "Srpska te zove". Tako se bar najavljuje danima iz vladajućih stranaka u ovom entitetu.

Da je četvrtak “Dan D” tvrde i zbog 13. posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj će se naći izborni zakon Republike Srpske, Izvještaj komisije za Srebrenicu, kao i Zakon o imunitetu, referendumu, ali i izmjene zakona o radu. Ovim posljednjim, ozakoniće se isplata plata na ruke u koverti, a najviše se odnosi na osobe sa američke crne liste.

Dan uoči mitinga “Srpska te zove”, postavlja se bina, montira oprema. Na papiru, skup se održava na inicijativu Boračke organizacije iz Srebrenice, uz podršku vladajućih stranaka i brojnih udruženja. Na provladinim medijima i društvenim mrežama objavljen je i promo video kojim se iskazuje protest ka onima koji žele da pokore, navodi se, slobodarski duh srpskog naroda. Također se ističu i stratišta poput Jasenovca, Prebilovaca, Garavica…

Zbog održavanja javnog skupa i MUP preduzima pojačane mjere bezbjednosti. Pojačane mjere, ali političke prirode imaju i u SNSD-u. Traži se opšta mobilizacija u zaštiti naroda, koji je, navode, ugrožen zbog Rezolucije o Srebrenici.

“Nažalost, nalazimo se u zemlji u okviru koje se čitav jedan narod želi proglasiti genocidnim i da se stvore nemogući uslovi za život. To bi bio samo prvi korak. Naš način življenja i opstanak kada je u pitanju Republika Srspka bi apsolutno bio upitan”, poručuje generalni sekretar SNSD-a Srđan Amidžić.

Tri hiljade članova SNSD-a iz Doboja najavilo je prisustvo mitingu. Pozivi i potvrde dolaska stižu i od mnogih patriotskih, ali i konzervativnih, desničarskih organizacija.

Vlast u službi naroda ili obrnuto?

Da li se na Trg poziva narod da odbrani vlast, ili vlast ovdje sutra dolazi da kako bi zaštitila svoj narod, dijametralno su suprotni stavovi uoči sutrašnjeg mitinga “Srpska te zove”.

SDS neće na miting, ali je delegacija te stranke danas bila u Kravici. Odali su počast ubijenim Srbima Podrinja, te su najavili de će podržati izvještaj Grajfove komisije o Srebrenici. Podržaće ga u parlamentu, ne i na ulici.

“Ne pristajemo i nećemo pozivati srpsku djecu da izlaze na ulice. Posebno to nećemo raditi kada smo prevareni i obmanuti na sličan način nebrojeno puta od strane istog režisera! Ničiji privatni interesi se ne smiju izjednačavati i postovijećivati sa Republikom Srpskom”, jasan je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

Ne zove Srpska, već dezerteri, lopovi i šverceri – saopštio je Narodni front, koji ni kao PDP, ni Lista za pravdu i red neće na Trg. Ipak hoće gradonačelnik Banjaluke. Smatra to svojom obavezom, jer je napadnut srpski narod, kako on to interpretira- političkom nuklearnom bombom.

“To su dvostruki aršini, mi kao narod smo napadnuti. Sa ova dva dokumenta to su dvije nuklearne bombe političke. Ko imalo stoji na brdu više vidi nego onaj pod brdom”, kaže Draško Stanivuković.

Sve se dešava isti dan kada i sjednica Narodne skupštine. Ponovo posebna, ovaj put trinaesta, srećna kako za koga. Izborni zakon Republike Srpske na dnevnom redu, kao i Zakon o imunitetu i građanskoj inicijativi. Vrlo zanimljive izmjene i Zakona o radu, kojima se zbog američke crne legalizuje plata u koverti.

“Ovo je način da bismo omogućili da ljudi kojima su uskraćena prava da imaju svoje bankovne račune mogu da primaju platu na zakonit način”, poručuje Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS.

Izmjene se donose zbog manje grupe ljudi, funkcionera koji su se našli pod američkim sankcijama, zbog čega su im banke ugasile račune.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!