Dan D za Savjet ministara BiH?

Vijesti 10. jan 202119:08 2 komentara

Hoće li sutrašnji dan biti dan D za Savjet ministara Bosne i Hercegovine – rekonstrukcija ili smjena? Može li zahtjev nekoliko opozicionih poslanika u Predstavničkom domu državnog Parlamenta za glasanje o nepovjerenju, u ovakvim političkim okolnostima, naići na odobravanje?

Opozicija ne može mirno gledati šta se dešava, a odvijaju se, kaže za N1 jedna od potpisnica inicijative – nerad, nered, destruktivnost, gafovi, neprimjerene izjave pojedinih ministara, zastoj na evropskom putu, kašnjenje u nabavci vakcina protiv koronavirusa…

“Imamo niz afera izabranih dužnosnika u Vijeću ministara – počevši od zabava u jeku korone, gafova ministrice vanjskih poslova, izjava ministra sigurnosti, do posljednjeg slučaja ilegalnog priređivanja igara na sreću. Trenutno je u fokusu problem u kašnjenju nabavke vakcina protiv koronavirusa čime se direktno ugrožava zdravlje i bezbjednost naših građana. Kada me pitate da li je moguće da će inicijativa biti izglasana, moram priznati da je to prije mjesec dana izgledalo gotovo nemoguće. Međutim, veća sada pojedini zastupnici vladajućih političkih opcija izjavljuju – da ćemo vidjeti, da je sve moguće”, rekla je Aida Baručija, poslanik NB-a u Parlamentu BiH.

Šta o svemu kaže nekada najbolje ocijenjeni ministar u Savjetu ministara po produktivnosti, sada šef Kluba poslanika SDS-a? Sve inicijative za smjenu SDS i PDP će podržati jer ovo je najgora vlast ikada, kaže Mirko Šarović.

“Ako me pitate – treba li mijenjati Savjet ministara, ja smatram da treba. Kada će se to desiti, neizvjesno je. Mislim da ozbiljnije vrijeme dolazi možda u sedmicama i mjesecima koji su pred nama. Uvjeren sam da ovaj Savjet ministara teško može dočekati nove izbore 2022. godine bez obrzira na težinu, odnosno na to što je mogućnost za smjenu vrlo problematična zbog Doma naroda.”

VEZANA VIJEST

Nije samo opozicija kritiovala rad Savjeta ministara. Nedavno, predsjednik Stranke demokratske akcije nije štedio kritike, a za blokade u radu optužio je SNSD i HDZ.

“Loša 2020. godina nam je donijela i najlošije Vijeće ministara u 25 postdejtonskih godina. Kašnjenje usvajanja budžeta, kašnjenje u preuzimanju kredita i donacija neophodnih za borbu protiv pandemije, indolentnost koja je dovela u pitanje održavanje lokalnih izbora, prepuštanje tereta migrantske krize samo jednom ministarstvu, guranje migranata samo na teritoriju naseljenu Bošnjacima, nezapamćena neaktvnost po pitanju predlaganja novih zakona, potpuno usporavanje napretka BiH na EU putu – zato je rezultat nerada Vijeća ministara predvođenog Zoranom Tegeltijom”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA 30.12.2020. godine.

Potpisnici zahtjeva još navode da će Bosni i Hercegovini ovim tempom trebati još najmanje deset godina da EU odobri kandidatski status. Obraćajući se nedavno povodom godišnjice rada Savjeta ministara predsjedavajući Zoran Tegeltija izjavio je da ništa u BiH nije zaustavljeno zbog ove institucije. Prvobitni fokus i obećanja pali su drugi plan zbog pandemije koronavirusa, no Tegeltija nije nezadovoljan učinjenim.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare