Danas je 32 godišnjica smrti junaka čiji proizvod je alternativa gasu

Vijesti 16. maj 202216:42 > 19:19 1 komentar
Twitter

Na današnji dan (16. maj 1990.), prije tačno 32 godine umro je Alija Sirotanović, junak socijalističkog rada. Rođen je 1914. godine u Brezi, gdje je i proveo cijeli svoj radni i životni vijek.

Na njegov podvig obaranja svjetskog rekorda 24. jula 1949. godine podsjetio je penzionisani profesor Fakulteta kriminalistike Mirsad Abazović.

Te davne 1949. godine, Sirotanović je, zajedno sa svojim komoratima za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, prebacio normu 215 posto i tako postigao svjetski rekord.

Večer prije toga, Alija Sirotanović sjedio je sa kolegama u rudarskom restoranu. Izračunali su da je potrebno da izbace iz rudarske jame više od 200 kolica da bi prestigli rekord. Konačan rezultat na kraju smjene bio je 253 kolica, ili – 152 tone.

N1 u selu Alije Sirotanovića: Šta sada radi njegova porodica

Podsjetimo, brojne su i anegdote koje se dovode u vezu sa Sirotanovićem.

Navodno da mu je Josip Broz Tito ponudio da sam izabere nagradu za uspjeh, a Sirotanović je rekao da bi jedino volio – veću lopatu. Napravljena je specijalno za njega i nazvana – “sirotanovićka“. Ali, kako je Tito insistirao da uzme još nešto, neki automobil po želji, skromni Sirotanović je izabrao „fiću“. I kamion daske, kako bi zagradio neku njivu.

Danas je mnogo toga drugačije u odnosu na vrijeme Alije Sirotanovića

Armel Jekalović iz Odbora sindikata RMU Breza za N1 je istakao kako se u odnosu na vrijeme u kojem je Sirotanović kopao ugalj sa svojim komoratima dosta toga promijenilo.

“Sve je doživjelo napredak i nama je, kao i vama novinarima, nepoznanica kako su oni tada to uspjevali”, navodi nam sagovornik.

Jekalović ističe da je dosta promijena zabilježeno u dijelu sigurnosti te da je, kako on smatra, trenutno jama u Brezi jedna od najsigurnijih u Federaciji BiH, ako ne i šire. Poredivši rekorde koje su Sirotanović i njegovi komorati ostvarivali u to vrijeme, Jekalović ističe da je nova enrgetska kriza zapravo promijenila apsolutnu predodžbu rudarskog posla

“Energetska tranzicija je bila aktuelna priča u zadnje dvije godine, ali kriza koju mi sada imamo, uzrokovana ratom u Ukrajini dovela je do toga da kopamo i po 120 posto više nego što je to bio slučaj ranije”, ističe Jekalović.

U vremenu opće inflacije, kada hljeb sa sedam ili jednom korom za mnoge postaje nedostižna namirnica, u vremenu nestabilnosti tržišta i ekonomija, kao i poremećaja snadbijevanja energentima na svjetskoj sceni junaci poput Sirotanovića, više nego evidentno, jasno odražavaju snagu i ljudsku upornost u dostizanju ciljeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare