Danas se obilježava Svjetski dan televizije: Medij dostupan svima

Vijesti 21. nov 202312:34 0 komentara
N1

Svjetski dan televizije obilježava se širom svijeta 21. novembra kako bi nas sve podsjetio na globalnu moć tog medija. Dio godišnje inicijative Ujedinjenih nacija je i poluminutni video koji se širom svijeta, ovom prilikom, emituje u etru i onlajn.

Fokus ovogodišnjeg obilježavanja je dostupnost i posvećenost televizije da bude dostupna svima. Iako je televizija raspoloživa u svakom trenutku, bilo gdje i na svim uređajima, trebalo bi da bude podjednako dostupna svima, bez obzira da li imaju problema sa vidom ili sluhom. Posvećenost većoj inkluziji neophodna je ne samo za programske, već i za promotivne sadržaje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, skoro 20% svjetske populacije živi sa oštećenjem sluha, a najmanje 29% pati od kratkovidosti ili dalekovidosti.

Svjetski dan televizije je važna prilika da se podigne svijest o društvenoj inkluziji i pokaže u kojoj mjeri su TV kompanije i oglašivači spremni da doprinesu i posvete se još pristupačnijem medijskom pejzažu u kojem će svi imati jednak pristup istim uslugama, iskustvima, informacijama i zabavi.

„Oglašavanje i medijska industrija imaju moć i obavezu da omoguće svim ljudima pristup programu, uključujući reklame koje utiču na njihov izbor. Vrijeme je da udružimo snage za rast i za dobrobit svih“, istakla je Taide Guajardo, direktorka marketinga kompanije P&G za Evropu.

„TV ima moć da oblikuje budućnost na bolje. Televizijske kuće imaju jedinstvenu priliku da angažuju publiku koja je do sada bila isključena. Proširujući pristup ne samo programskom sadržaju, već i reklamama, možemo osigurati da TV ostane zaista medij dostupan za sve. Kao strukovno udruženje, egta će odigrati svoju ulogu u omogućavanju ove pozitivne promjene podržavajući TV kompanije koje idu ka inkluzivnijoj i pristupačnijoj medijskoj industriji”, ističe Keti Roberfroid, direktorka udruženja egta .

„Televizija je oduvijek bila važno sredstvo za podizanje svijesti o problemima naših zajednica i naše planete. Na Svjetski dan televizije slavimo ulogu televizije u ujedinjenju globalne zajednice. Toplo pozdravljamo ovogodišnji fokus na važnosti da televizija bude dostupna svima. Pristupačnost je ključna garancija da televizija može da obrazuje i poveže sve, ne izostavljajući nikoga“, kaže Šeri Aldis, direktorka UNRIC-a.

Rezolucijom 1996. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. novembar Danom televizije. Tog dana u sjedištu UN održan je prvi Svjetski televizijski forum na kojem su medijske ličnosti govorile o porastu uticaja televizije na moderno društvo i potrebi veće međusobne saradnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!