Današnje poruke iz nekadašnje Fabrike akumulatora u Potočarima: “Ništa nisu naučili”

Vijesti 11. jul 202417:05 0 komentara
N1/ F.Z.

Dakle, brojne delegacije iz BiH i regiona poklonile su se srebreničkim žrtvama i položile cvijeće na spomen obilježje, dok predstavnika Srbije i Republike Srpske ni ove godine nije bilo. Važno je sjećati se stradalih ali imamo i obavezu da se borimo protiv negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca- ključna je poruka poslana sa današnje komemoracije u Potočarima.

Muniri Subašić ubijeni su članovi najuže porodice, među njima najmlađi sin i suprug. U emotivnom obraćanju uporedila je događaje u Srebrenici sa ratovima koji trenutno bjesne. Ni Evropa, niti svijet nisu, kaže, naučili ništa.

“Preživjela sam genocid. Ubijeno mi je 22 člana moje uže porodice. Među njima je I moj najmlađi sin, kojeg sam najviše na svijetu voljela. Moj muž… Ubijena su naša djeca, naša braća, naše sestre. Samo zato što su bili muslimani”, naglasila je Subašić.

Dug prema srebreničkim žrtvama obavezuje preživjele na povratak u ovo mjesto, kako bi u njemu, ponovo, bio izgrađen život i bolja budućnost, poručuju iz organizacionog odobora.

“Teško jeste, ali ako imate motiv, a naš motiv su, prije svega, bijeli nišani naših ubijenih članova porodica, podrška pravdoljubivog svijeta, bez obzira na vjeru, rasu i naciju, onda je svima nama, Srebreničanima, povratak u Srebrenicu čin koji će svjedočiti da nismo zaboravili svoju ubijenu braću, oćeve i sinove, ni njihove spaljene domove”, istakao je Hamdija Fejzić, predsjednik organizacionog odbora.

Počast žrtvama odali su i brojni regionalni i međunarodni predstavnici. Ponovo je ukazano da je negiranje genocida I veličanje ratnih zločina krivično djelo, a tu bi praksu trebala u budućnosti spriječiti Rezolucija UN-a.

Više u prilogu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!