Dani Ajvatovice: Predstavnici Islamske zajednice posjetili društveno korisna udruženja

Vijesti 19. jun 202414:41 0 komentara
MINA

Delegacije Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstva travničkog i Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" danas su, u okviru manifestacije "Dani Ajvatovice", posjetile nekoliko društveno korisnih udruženja na području muftiluka travničkog.

Prilikom posjeta udruženjima “Sreća za sve” i “Uzdah” u Travniku, upućene su poruke podrške i razumijevanja za osjetljive kategorije društva.

“Muftijstvo travničko u saradnji sa ‘Merhametom’ i Uredom za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice već nekoliko godina organizuje posjete udruženjima i institucijama koje se brinu o oboljelim osobama i onima koji trebaju tuđu njegu”, rekao je Rešad-ef. Lendo, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva travničkog.

Posjeta udruženjima je ove godine jedna od prvih aktivnosti “Dana Ajvatovice”, a ujedno je i dio bajramskih aktivnosti, jer se realizuje četvrtog dana Kurban-bajrama.

U ime Rijaseta Islamske zajednice, posjetama su prisustvovali rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut i stručna saradnica Ureda za društvenu brigu Amela Brdar.

Udruženje “Sreća za sve” je usmjereno na pomoć osobama sa posebnim potrebama, a već godinama ostvaruju uspješnu saradnju sa Islamskom zajednicom i Muftijstvom travničkim.

MINA
MINA
MINA
MINA

“Naša saradnja traje godinama i ovdje moram naglasiti da smo prvu donaciju dobili od Islamske zajednice, pa su momenti njihovih dolazaka uvijek simbolični i emotivni. Zahvaljujem ‘Merhametu (na podijeljenim paketićima i Uredu za društvenu brigu na podršci. Ovo su saradnje koje treju godinama i hvala Bogu uspješne su”, istakla je predsjednica Udruženja Emina Alispahić.

Ovo Udruženje je u proteklih pet godina zaposlilo 15 osoba sa invaliditetom. Potom realizuju radno-okupacionu terapiju, uz deset plastenika koje održavaju, a sa djecom do 15 godina rade stručne osobe; socijalni pedagog,

“Mogu reći da Muftijstvo travničko i ‘Merhamet’ Travnik godinama sarađuju u okviru ‘Dana Ajvatovice’. Danas smo obišli udruženja koja pomažu licima sa posebnim potrebama. S pravom mogu reći da smo godinama u saradnji, te da zajednički realizujemo ovakve aktivnosti”, kazao je Merzuk Omerdić, u ime travničkog Regionalnog odbora “Merhameta”.

Udruženje “Uzdah” je usmjereno na osobe oboljele od multipla skleroze, a prodaja ručnih radova jedan je od načina njihovog finansiranja.

Udruženje broji 120 članova i djeluje na području Srednjobosanskog kantona, a svojim aktivnostima na različite načine nastoje pomoći oboljelima od multipla skleroze, počevši od obezbjeđenja ortopedskih pomagala, do slanja članova na liječenje.

“Počašćena sam ovom posjetom, jer rijetko koga interesuju tužne priče. Vas interesuju i to pokazujete ovim dolaskom. Raduje nas svaka posjeta, posebno u danima Bajrama”, kazala je Amira Đulabić, predsjednica ovog Udruženja.

U okviru ove aktivnosti, prethodno su upriličene posjete udruženjima “Leptir” i “Slatki svijet” u Bugojnu, te Udruženju “Vodopad ljubavi” u Jajcu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!