Daruj krv, spasi život: Ko sve može biti dobrovoljni davalac

Vijesti 14. jun 202118:46 0 komentara

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, širom BiH organizovane su akcije radi prikupljanja sigurnih rezervi ove dragocjene tečnosti. U svijetu je svakih nekoliko sekundi nekome potrebna krv, a transfuzijom krvi i krvnih produkata spašavaju se milioni života svake godine, zbog čega je neophodno jačati svijest građana o ovoj humanoj aktivnosti.

“Daruj krv, spasi život”, ovogodišnji je moto obilježavanja. Cilj je, tradicionalno, ukazati na doprinos koji pojedinac može dati radi poboljšanja zdravlja u zajednici, imajući u vidu da se samo jednom dozom mogu spasiti i do tri života.

“Mislim da trebamo, na bilo koji način, da budemo korisni svojoj zajednici”;

“Darujem krv redovno, mislim da je 56.put danas i dobro se osjećam, drago mi je da nekome pomogne”;

“Pa, prije svega, humani gest, nakon toga, održavanje sopstvenog zdravlja, jer samim tim, kad dajemo krv, ona se regeneriše i samim tim smo zdraviji”;

“Ja sam zdravstveni radnik, tako da je ovo jedan human čin, a i ovim putem vrši se naša procjena zdravstvenog stanja”;

“Pa, predstavlja jedno humano djelo, da nekome spasimo život”, poručili su građani.

Daruj krv – spasi život

Osim što spašava živote, ova humana aktivnost donosi benefite i darovaocima.

“Darivanje krvi je dobro za svaku osobu kod koje se ljekarskim pregledom ustanovi da nema nekih akutnih, hroničnih bolesti. Podstiče koštanu srž da stvara nove, mlade ćelije, znači, obnavlja se krv, odbacuju se stari eritrociti. Prema nekim istraživanjima prevenira i razvoj srčanog i moždanog udara”, pojasnila je dr. Alma Ljuca iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Često su prisutne dileme kod potencijalnih davalaca o tome da li smiju biti donatori, ukoliko koriste određene lijekove.

“Svakako da veći broj lijekova su razlozi da privremeno odbijemo davaoca, međutim, postoje neki lijekovi koji 80 odsto populacije troši, kao što je antihipertenzivna terapija, gdje, ukoliko je regulisana krvni pritisak, bez ikakvih problema mogu darovati krv”, pojasnila je dr. Ljuca.

Bez obzira na uslove pandemije, ovogodišnja akcija, širom Federacije BH, bila je uspješna. Veliki broj građana odazvao se akciji.

Akcije širom BiH

“Imamo akciju u Sanskom Mostu, širom Tuzlanskog kantona, u Starom Gradu, u Sarajevu, takođe je organizovana jedna akcija. Možemo reći da je bilo dosta dobrovoljnih davalaca krvi danas”, izjavila je Indira Kriještorac iz Društva crvenog krsta FBiH.

Pandemija nije umanjila odziv građana ni u Republici Srpskoj, ali je otežala organizaciju ove manifestacije.

“Morali su se i dobrovoljni davaoci krvi prethodno pozvati da se uradi anketa, da se vidi da nisu u posljednjem vremenu imali temperaturu ili neke druge zdravstvene probleme”, rekla je Ljiljana Gluhović iz Crveng krsta RS.

Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća da je zdravlje ljudsko pravo te da svi, u svakom trenutku, bilo gdje u svijetu, trebaju imati pristup sigurnoj transfuziji krvi.

Ukoliko je vaše zdravstveno stanje dobro, imate više od 18, a manje od 65 godina, darujte svoju krv, jer vaše malo nekome znači mnogo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!