Davor Dragičević borbu nastavlja u “banjalučkom getu”

Vijesti 29. maj 202222:42 > 30. maj 2022 00:26 1 komentar

Duže od dva mjeseca spavao je u šatoru pred Tužilaštvom Bosne u Hercegovine. Istina i pravda još nisu zadovoljene, ali pomak je napravljen. Stoga je Davor Dragičević danas spakovao stvari i napustio Sarajevo. Borbu, kaže, nastavlja u banjalučkom getu.

Prije tačno dva mjeseca i dva dana došao je ispred Tužilaštva BiH. Dane i noći proveo je tu. Sada odlazi jer je pomak napravljen. Tužilaštvo je slučaj smrti Davida Dragičevića označilo prioritetnim. Iza sebe ostavlja uređen prostor.

”Muriz i ja smo na mjestu gdje je bio šator posuli zemlju i posadili travu. Vidite da se za sat zemlja može obnoviti. Kao da ništa nije bilo, ljepše je i dostojanstvenije. Odlazim jer je Tužilaštvo pokrenulo istragu za ubistva i Davida i Dženana i garantovalo moju sigurnost prilikom povratka u banjalučki geto”, kazao nam je Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića.

Na fotografije ministra Lukača i direktora SIPA-e Darka Ćuluma posuta je zemlja. Pravda će vrh MUP-a Republike Srpske, poručuje Davor, sigurno stići. Bol za sinovima ujedinila je Davora i Muriza. Njihove oči uprte su u pravosuđe.

”Mi idemo dalje, nećemo stati. Borimo se jer su podmuklo ubijeni. Mi smo sve dokazali, ali evo na državnom je tužilaštvu sada. Drago mi je što Davor ide kući zadovoljan, uspio se izboriti. Ja nisam bio pod šatorom jer je moj predmet u postupku i nisam mogao vršiti na taj način pritisak na tužioce. Zahvaljujem im se jer su se uhvatili u koštac sa ovim kriminalcima. Dovest ćemo ovo do kraja da se zna istina o smrti Dženan i Davida”, naveo je Muriz Memić, otac Dženana Memića.

Podršku Murizu i Davoru daju brojni građani. Mnogi su svaki dan bili tu za Davora. Među njima i Aiša Šehić.

”Ovdje sam podržala čovjeka koji je došao da se iskreno bori. I Muriza sam podržala, na svakom skupu sam bila. Ljudi se bore da izađe istina na lice pravde i da svi znamo šta je bilo, šta se desilo”, istakla je Aiša Šehić.

Iza Davora je više od četiri godine borbe, brojnih protesta, hapšenja, odlaska iz države i povratka. Osim od Tužilaštva očekuje i reakciju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

”On može iskoristiti bonske ovlasti, moraće upotrijebiti protiv Želimira Lepira, Dalibora Vreće, Mahmuta Švrake, Dalide Burzić, Sabine Sarajlije. Svih onih koji su involvirani u ova dva slučaja”, smatra Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića.

Ukoliko se to ne desi Davor i Muriz najavljuju masovne proteste: Za istinu i pravdu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare