Delegacija EU u BiH se oglasila povodom Rezolucije o Srebrenici i poziva na ‘mirno razdruživanje’

Vijesti 24. maj 202415:42 0 komentara
Reuters

Srebrenički genocid je historijska činjenica utvrđena u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine, poručili su iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini dan nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, kojom će se 11. juli obilježavati kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Iz predstavništva EU su se osvrnuli i na pozive za "mirno razdruživanje".

Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštivanju svih civilnih žrtava. Sama Evropska unija utemeljena je na ovim principima nakon Drugog svjetskog rata. Pozivamo lidere u Bosni i Hercegovini da u potpunosti usmjere svoje napore na stvaranje ambijenta pogodnog za pomirenje i reforme nužne za ostvarivanje napretka na evropskom putu“, navodi se u saopštenju.

Iz EU ureda poručuju kako građani širom Bosne i Hercegovine žele svjetliju budućnost i “zainteresovani su da njihovi lideri iznađu konstruktivne načine za suočavanje s naslijeđem prošlosti“.

Direktno su kritikovali i ideje o “mirnom razdruživanju”.

Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na ‘mirno razdruživanje’ Bosne i Hercegovine. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima. Evropska unija je između ostalog i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine, kao i sigurnom i bezbjednom okruženju“, podvlači se u saopštenju.

Podsjećaju i kako  je budućnost u reformama i europskom putu zemlje.

Zeleno svjetlo Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom uslijedilo je nakon reformi koje su rezultat doprinosa svih aktera koalicije na državnom nivou. Reforme su zajednički uspjeh koalicionih stranaka i svih građana Bosne i Hercegovine. Od najveće je važnosti da domaći lideri prate jedini realni put: rad na daljim reformama i napretku na evropskom putu, kao što je najsigurnija garancija buduće stabilnosti i prosperiteta za Bosnu i Hercegovinu“, dodaje se u saopštenju.

Podsjećamo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija u četvrtak, 23. maja, usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju je glasalo 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržano.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!