Dervišević je 20 godina učesnik Marša mira: Krv mi i dalje miriše kad naiđem kroz Kamenicu – dolinu grobnica

Vijesti 08. jul 202412:45 0 komentara

Jedan od hiljade ovogodišnjih učesnika Marša mira Nezuk-Potočari je i Rešid Dervišević. Od 2005. godine, 20. put, nikada nije propustio Marš mira. Govorio je za N1 o svojim osjećanjima, prisjetio se bolnog dana iz Kamenice, a suze nije mogao sakriti kada je pričao o samom ulasku u Potočare.

Krenuo je put ka Potočarima. Sad za sad, kaže, nije se još umorio, a nada se i da neće.

“Emocije naviru sve više i više, jer nastupam na teren na kojima je prolivena krv. Mi kad naiđemo na Kamenicu, meni i dalje miriše ljudska krv”, govori Dervišević.

Kako je preživio Kamenicu, mjesto gdje je za jedan dan ubijeno 1000 ljudi, ističe, ni sam ne zna, sami Bog ga je spasio.

“Tu niko nikome nije mogao pomoći. Moglo se koračati sa ubijene osobe na ubijenu. Bilo je krvi do koljena”, kaže Dervišević.

“Moramo ostati budni”

Ulazak u Potočare teško mu padne. Kroz suze kaže, najviše mu je žao omladine koja je ni kriva ni dužna ubijena.

“U Potočare dođe moja kćerka, sa svojim kćerkama. A kad se sjetim da nisu mnogi momci dočekali da se ožene, oni koji su ubijeni, da nemaju svoje potomke, meni pada teško”, kaže Dervišević.

Ove godine je, prema procjenama, najmlađi Marš mira, odnosno najviše je omladine. Dervišević ističe da Marš mira je tradicija koja treba da se gaji do kijametskog dana.

“Ovo ne bi smjelo da se zaboravi, jer ako ovo zaboravimo, može nam se lako desiti novi genocid. Ljudi koji negiraju genocid, oni su to i počinili. Oni su spremni ponovo počiniti genocid, ako budemo spavali i ne budemo složni… Rezolucija koja je donesena… ja sam skeptičan. Vidimo da vojska Srbije maršira Prijedorom, Bratuncem… Mene ne iznenađuje što Vučić i Dodik negiraju, meni teško pada što pojedini Bošnjaci smatraju da je genocid Srebrenice i Srebeničana, to je greška, to je genocid nad jednim narodom. Trebamo da budemo budni da nas ne zatekne na spavanju. Bojim se da Rezolucija nije zamaglenje očiju nama Bošnjacima”, rekao je Dervišević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!