Deseti smo po broju mrtvih, a politika nije zanijemila

Vijesti 15. mar 202119:33 0 komentara

BiH ima više od 4.000 dužnosnika na svim nivoima vlasti, dobro plaćenih da rade svoj posao. Ne rade ga. Jer danas smo na desetom mjestu po broju preminulih, posljednji u Evropi po broju vakcinisanih. I nijedna politika to ne može opravdati.

Izborni zakon, odlazak visokog predstavnika, imenovanje novog, nadležnosti, referendumi i preucavanja. Sve je trebalo zanijemiti nad brojem zaraženih i preminulih, ali nije. Pandemija je na najgori način pokazala da nema sistema, koordinacije, volje, ali ni odgovornosti, ili kako je napisano u posljednjem pozdravu Mevludinu Duriću, velikom borcu za dijalizirane i transplantirane pacijente koji je jučer izgubio borbu za život.

“Čekao je transplantaciju… ali država  se nije pobrinula da mu ta mogućnost bude dostupna! Čekao je cjepivo… ali država mu ni to nije osigurala”, napisano je u posljednjem pozdravu.

Život je završio u 47. godini, kao žrtva nesposobne vlasti i sustava u kojem živimo.

I tek je jedan u nizu.

Kanton proziva Federaciju, Federcija državu, država se svađa između sebe, u RS umire se i brže, ali sa Srbijom se granica ne smije zatvoriti.

Radi podsjećanja BiH ima 3.100 vijećnika, 143 načelnika, preko 800 drugih pozicija, zastupnika u parlamentima, entitetskim, kantonalnim, državnim, ministre u vladi i premijere. Dobro plaćene.

Također, BiH je deseta zemlja u svijetu po broju preminulih u odnosu na broj stanovnika i posljednja u Evropi po broju vakcinisanih osoba.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!