Dević: Većina u Kantonu Sarajevo je na granici korupcije

Novi dan 02. feb 202211:39 2 komentara
N1

Mahir Dević, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, za N1 je kazao da je Budžet Kantona Sarajevo za ovu godinu na jučerašnjoj sjednici usvojen netransparentno.

“Aktualna većina zbog nedostatka parlamentarne većine koji je na granici od 18 zastupnika, je pribjegla ovoj metodi da prebaci sjednice online kako bi mogli uključiti sve zastupnike. Jedan od zastupnika je čini mi se bio pozitivan. I to su razlozi zašto su oni htjeli da se budžet na ovakav način netransparentno usvoji”, kazao je.

Ističe da je većina u KS “na granici korupcije.”

“Ti ljudi su dobili određene pozicije u javnom sektoru Kantona Sarajevo, u javnom preduzećima, tako da bi to bilo dobro istražiti”, kazao je.

Pojašnjava da su u budžetu u svim ministarstvima napravili “agregirane stavke”.

“Npr. u Ministarstvu za boračka pitanja stavka se zove Jednokratne pomoći i tamo je 8,5 miliona KM, a u toj stavci su jednokratne pomoći, dženaze za umrle borce, stipendije, pomoć ova, pomoć ona, itd. Oni su sakrili u skoro svim ministarstvima. To je posebno izraženo u Ministarstvu kulture i sporta, imate ugovora o djelu po pola miliona KM. Također, imate u Ministarstvu privrede i u drugim ministarstvima te stavke koje su agregirane, sublimirane i date u konačnoj cifri. I niste uopće u stanju da razložite šta oni namjeravaju sa tom vrstom sredstava. To do sada nije bila praksa”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare