Digitalizacija baštine ANUBiH podstaći će dostupnost i razmjenu kulturne baštine

Vijesti 29. nov 202319:24 0 komentara

Članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH predstavili su projekat "Digitalizacija baštine ANUBiH". Naveli su da digitalizacija arhivske i ostale građe podrazumijeva stvaranje normativnog i infrastrukturnog okvira koji će omogućiti i podstaći široku dostupnost, korištenje i razmjenu sadržaja, te olakšati pristup i predstavljanje ovog dijela kulturne baštine Akademije.

Akademija nauka i umjetnosti BiH projektom digitalizacije građe ima za cilj da predstavi sliku cijele djelatnosti akademije od njenog osnivanja.

“Imamo otprilike između 800 i 1000 publikacija, općenito, od prvog dana do danas, međutim nećemo sve skenirati. Skeniramo samo one publikacije do 2009. godine, jer od te godine mi imamo skoro sve u elektronskoj verziji, jedino ono što primijetimo da nije baš najbolje kvalitete od novijih godina i to također skeniramo”, kazala je Sabina Vejzagić, Odbor za izdavačku djelatnost.

Pored uposlenika ANUBiH u projekat su uključeni i studenti Filozofskog fakulteta, kojima će digitalizacija građe znatno i olakšati i poboljšati akademsko djelovanje. Pored toga, važnost digitalizacije prepoznali su i građani Sarajeva.

Digitalni mediji doprinese očuvanju i široj dostupnosti građe, kako umjetničke, tako i one zabavnog, te poučnog karaktera.

“Nama je to čuvanje naše memorije. Da na određeni način možemo otvoriti ono što imamo mi u posjedu društvu i svima onima koji hoće to da koriste u istraživačke svrhe ili nešto drugo. Dosad su to oni mogli ili u našoj biblioteci ili u nekim drugim u kojima se ta naša izdanja mogu naći”, kazao je Asif Šabanović,  sekretar ANU BiH i koordinator projekta.

Cilj ovog projekta je stvaranja digitalnih sadržaja i pružanje usluga baziranih na savremenim informacionim tehnologijama, te žaštita, obrada i unapređenje djelovanja i infrastrukture.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!