Digitalni zdravstveni sistem u RS zadaje glavobolju ljekarima

Vijesti 18. nov 202207:06 0 komentara

Integrisani zdravstveni sistem IZIS koji je Republiku Srpsku koštao 26 miliona maraka, zadaje glavobolju ljekarima. Gužve u čekaonicama i nervozni pacijenti koji žele svoje doznake, recepte, specijalističke preglede. Narudžbe za magnetne rezonance su stopirane, a to je samo jedan od problema.

Pred šalterima banjalučkog Doma zdravlja neki zabrinuti, neki nestrpljivi pacijenti. Ugavnom čuju iste rečenice: “Sačekajte, imamo novi sistem”.Muku zadaje ljekarima, priznaje načelnica Odjeljenja porodične medicine Kosana Stanetić. Što je do osoblja savladali, su, ipak teškoća ima:

“Nekakve tehničke stvari su izazvale smetnje, probleme, čekanje pacijenata, čak i nervozu. Ljekari su ljekai i nisu IT stručnjaci. Mi smo pismeni sasvim dovoljno za posao koji treba da obavljamo. Dvanaest godina mi radimo u elektronskom zdravstvenom kartonu”, kazala je Stanetić.

Doktor medic i web medic raniji su programi na kojima se radilo. IZIS je kompleksniji, radno okruženje ima nabacane opcije i mnogo padajućih menija, koji zbunjuju. Novinari Capitala objavili su koliko je komplikovano izdavanje doznake ili uputnice. Doktori za ove stvari moraju da kliknu i po 80 puta. Iz kompanije MMSCODE danas se nisu javljali na naše pozive, a ranije su rekli da je 7000 zdravstvenih radnika prošlo obuku.

“Žalbe medicinskih radnika proizilaze iz lošeg rukovanja aplikacijama pojedinaca. To je normalno kada se prelazi sa jedne na drugu. Što se tiče usporavanja sistema, problemi se javljaju kod interneta, konekcije eksternih sistema, kao i kod nekih drugih podsistema IZIS-a. To je standardno kada imate implementaciju koja je tek pokrenuta, kao što je u DZ Banjaluka. Administratori su nas obavijestili da ovaj Dom zdravlja ima problem sa internetom godinama”, kazali su iz MMSCODE za Capital prije desetak dana.

Elektronski kartoni i zdravstvene knjižice, e-uputnice i recepti trebali su zaživjeti putem IZIS sistema od 1.novembra. Pacijenti koji su se javili našoj redakciji kažu da je primarni nivo prestao izdavati specijalističke uputnice za magnetnu rezonancu.U Univerzitetsko kliničkom centru upoznati su sa problemom.

“Imamo KIS sistem, odličan, vrhunski sistem, ali on je samo unutar Kliničkog centra. Nama treba IZIS da podatke koje mi imamo u UKC Fond može da povuče da imaju šta je rađeno, koliko je liječen, koje su intervencije, koliko je to koštalo. To je dobro zamilšljen sist ali moramo tehnički da usaglasimo naš sistem sa IZIS-om i mislim da će to odlično funkcionisati!”, kazao je Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Inače ”MMSCODE” i ”Lanaco” iz Banjaluke, sa firmom ”Ericsson Nikola Tesla” iz Zagreba izabrani su za najpovoljnijeg ponuđača za implementaciju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema vrijednog skoro 26 miliona KM. Jedan od osnivača IT kompanije „MMSCODE“ Slavko Bojić nakon izlaska iz pritvora je odlučio da proda firme i potpuno se povuče iz biznisa u BiH, zbog istrage protiv njega u aferi „korona ugovori“.

Konkurentska privatna firma Računari d.o.o. koja se povezuje i sa bivšim ministrom zdravlja Rankom Škrbićem svojevremeno je imala kompletnu medicinsku dokumentaciju građana.OD pojedinih domova zdravlja koji su trebali preći na IZIS tražili su ranije pojedinačno oko 170 000 KM da vrate zdravstvene podatke pacijenata matičnim domovima zdravlja. Iz Fonda zdravstvene zaštite stava su da je eksport podataka trebao biti bez bilo kakve naknade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!