Dio zeničkih rudara u radničkom neposluhu zbog neisplaćenog toplog obroka

Vijesti 07. jan 202218:39 > 19:54 0 komentara
Zenica Info

Redakciji N1 obratila se grupa rudara RMU Zenica naglašavajući da ta brigada od 22 rudara već drugi dan nije sišla u jame zbog toga što im kasne isplate toplog obroka.

Tvrde da su im iz Uprave rekli da je Grad Zenica ponovo blokirao račun Rudnika zbog duga po osnovu neplaćene naknade za korištenje građevinskog zemljišta i kamata

Rudari koji su nas kontaktirali ističu da oni nisu primili topli obrok čija isplata je planirana svakog petog u mjesecu, dok platu primaju 15-tog. U jamu nisu sišli ni jučer, kao ni danas.

Elvedin Avdić , predsjednik Sindikata RMU Zenica je za N1 rekao da se ograđuje ovog poteza grupe rudara, jer kako ističe kolektivni ugovor moraju poštovati sve strane.

“Mi smo petog najavili štrajk 15-og, kako bi sve bilo po zakonu. Ja neću odgovarati za nešto što članovi Sindikata nisu usvojili i zajedno dogovorili”, poručio je za N1 Avdić.

Podsjetimo, Sindikat Rudnika Zenica je na vanrednoj sjednici održanoj 5. januara donio Odluku o najavi, organizovanju i održavanju generalnog štrajka za srijedu, 15. januar. Razlog je, kako su naveli, nepoštivanje odredbi kolektivnog ugovora, odnosno nemogućnost isplate toplog obroka za decembar upravo zbog nove blokade računa od strane Grada Zenica, odnosno nadležnog suda.

Ukoliko blokada potraje postaje opravdana bojazan i za isplatu plata, poručeno je tada iz Sindikata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!