Direktor Zavoda Pazarić o zlostavljanju: Uposlenica trenutno na godišnjem

N1

Direktor Zavoda Pazarić Samir Suljagić za N1 komentarisao je najnoviji slučaj gdje radnica ovog Zavoda udara mladića s poteškoćama u razvoju. Ističe da njen potez je neprimjeren i nema nikakvo opradvanje, te objašnjava da uposlenici ovog Zavoda različito reaguju na stresne situacije.

Nadležna Komisija tek treba pripremiti odluku o navedenoj radnici, a jedna od mogućih je i otkaz zbog teže povrede radne dužnosti.

“Ukoliko prijedlog ne bude sa propisima i ne bude se tretirao kao teža povreda radne dužnosti onda ću donijeti odluku kao direktor i sam ću je tretirati tako”, objasnio je Suljagić.

(UZNEMIRUJUĆE) Objavljen novi snimak zlostavljanja štićenika u Zavodu Pazarić

Ko je uposlenica?

Trenutno navedena uposlenica je na godišnjem odmoru te je Suljagić otkrio neke detalje o njoj.

“Radi se o starijoj uposlenici, jednoj od uposlenica koja je premještena prije dvije godine kada smo pokušali da se riješimo viška uposlenih koji je nestručan. Osigurali smo joj drugo radno mjesto, tačnije radno mjesto pomoćnog njegovatelja koji odgovara njenoj kvalifikaciji završene osnovne škole“, objasnio je Suljagić.

Najteži korisnici

Također, Suljagić je naveo i broj onih koji su nateži korisnici i koji zahtjevaju najviše njege i pažnje odnosno broj stručnih lica koji brinu o njima.

“Za najteže korisnike njih je ukupno 55 nepokretnih odnosno teško pokretnih koji najviše konzumiraju usluge ovdje. Ta broj je znatno manji od deset u odnosno na jednog njegovatelja”, kazao je Suljagić.

Broj njegovatelja

Kada je riječ o broju njegovatelja Suljagić navodi da ih nikada nije bilo više i navodi da su oni najviše raspoređeni u dnevnoj smjeni.

“Najveći broj njegovatelja radi u dnevnoj smjeni, kada su kupanja, kada je održavanje higijene, podjela terapije, tri obroka, presvlačenje pa i pratnje do zdravstvenih ustanova kada je to potrebno. Tu držimo maksimalan broj uposlenih. Za najteže pacijente asistiraju imaju zaduženje i fiziotarapeuti, odgajatelji, medicinske sestre tehnničari odnosno intervnentne sestre kojih imamo šest u ovoj ambulanti u odnosu na dvije u prethodnom periodu”, kazao je Suljagić.

Korisnici napadaju radnice

Nedavno su štićenici Zavoda Pazarić napali dvije radnice, kazao je Suljagić i objasnio o kakvim povredama se radi te je naveo da se radnici Zavoda različito nose sa stresnim situacijama, što prema njegovim riječima nije nikakvo opravdanje za fizički napad radnika na korsnike.

“Imamo dvije radnice koje us povrijeđene, jednoj je slomljen nos, drugoj šaka. To nisu incidenti koji nisu neočekivani. Imamo strukturu korisnika koji imaju pridruženu patologiju. Vrlo često duševna oboljenja koja se teško kontrolišu. (…) Nismo svi istih kapaciteta, ne možemo podnijeti jednako izloženost na stres, nekad reakcije budu neprimjerene”, objasnio je Suljagić.

Podsjećamo, Općinski sud u Sarajevu krajem maja potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv tri bivša direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazar

Optužnica je potvrđena protiv Jasmina Ćerimagića, Senade Muharemović i Redžepa Salića zbog krivičnih djela nesavjestan rad u službi i sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika.

Potvrđena optužnica protiv tri bivša direktora Zavoda “Pazarić”

Komentarišući ovu optužnicu i da li postoji strah ko njega da i on sam ne završi na optuženičkoj klupi Suljagić za N1 kaže da je on tu kao direktor da donosi normativne akte kojih se moraju pridržavati svi uposlenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare