Dizdarević: Nemoguć trajni mir između Palestinaca i Izraelaca, osim ako…

Vijesti 25. okt 202322:27 0 komentara
Zlatko Dizdarević (N1)

Novinar, pisac i diplomata Zlatko Dizdarević kazao je u Pressingu da nije moguć trajni mir između Izraela i Palestine dok se "rukovodstvo Izraela protivi uspostavljanju bilo kakve druge države osim Izraela, a iza sebe imaju moćne države". Na pitanje voditelja šta nas onda čeka, sagovornik N1 odgovorio je "u najboljem slučaju - status quo" u kojem će odumirati ovo pitanje i dalje.

Italijanski obavještajci kažu da je Balkan leglo terorističkih ćelija? Da li ćemo se morati pravdati da nismo teroristi?

U svijetu se sve više manipuliše informacijama. Robert Fisk, jedan od najvećih reportera sa Bliskog istoka, kazao mi je prije 20 godina da će doći situacija kad više vijest, koja se sastoji od pet ključnih pitanja: ko, šta, gdje, kad i zašto – neće sadržavati posljednje pitanje “zašto”. ezadnje

A zašto?

Zato što se otvara mogućnost manipulacije informacijom. A i ova četiri (ključna pitanja) su napuštena u trci za klikom.

Ukrajina je pala u drugi plan?

Očigledno je da i to nije proizvedeno samo od sebe, očigledno nije palo sa neba. Kolik god da je Putin napravio zločin po definicija, kao što je to uradio i Hamas, zaboravlja se informacija da se potpisalo da neće nove zemlje EU ući na granicu Rusije. “Izgubilo” se to kao i mnoge odluke UN-a koje su osudile zločinačko, aparthejdsko ponašanje Izraela. Naučio sam da se ne može terorizmom eliminisati terorizam.

Da li je anticionizam jednako antisemitizam i da li čim neko podržava Palestinu znači da podržava i Hamas?

Vidjeli smo to danas u reakciji izraelskog ambasadora na govor (generalnog sekretara UN-a) Guterresa. Ne može anticionizam biti jednako antisemitizam iz jednog razloga – nisu svi Jevreji Izraelci i ne moraju se stavljati u isti koš, to sam čuo od svojih prijatelja Jevreja. Anticionizam jeste osuda nečeg što jeste agresivno i u sadašnjoj situaciji terorističko. Šta god kažeš da se ne sviđa vlasti u Izraelu oni odmah proglašavaju antisemitizmom.

Mnogi porede situaciju na Bliskom istoku sa Ukrajinom da bi ukazali na dvoličnost Zapada?

To je sastavni dio priče koji ne mora vezati Rusiju i Ukrajinu sa Izraelom i Palestinom nego govori kakve su mogućnosti manipulacije. Hamas nije elemenat koji negira šta Izrael radi 75 godina.

Izrael tražio ostavku Guterresa?

Mene je Guterres iznenadio jer smatram da su Ujedinjene nacije odgurnute potpuno u stranu, same su sebe gurnule. U tom kontekstu me je Guterres prijatno iznenadio s tim što je rekao. On je od prvog dana bio poprilično odmaknut od ove crno-bijele histerije koja je vladala. Izrael je sada donio odluku da zabranjuje funkcionerima UN-a izdavanje viza za ulazak u Izrael zato što su se “svrstali na stranu Palestine”.

Samo rijetki insistiraju da treba mirno rješenje ove situacije, sa dvije države. Možete li zamisliti neku konferenciju na kojoj se govori o trajnom miru između Palestina i Izraela?

Ne mogu. Ne mogu zato što ovo rukovodstvo Izraela uzgaja se na višedecenijskoj filozofiji koja je protiv uspostavljanja bilo kakve druge države osim Izraela, a iza sebe imaju moćne države. Pitanje je koji su zaista stvarni i istinski interesi onih koji stoje iza Izraela. Mislim da je ova situacija (trajni mir između Palestine i Izraela) nemoguća.

Šta nas onda čeka?

U najboljem slučaju – status quo u kojem će odumirati ovo pitanje i dalje. Ne vidim ko je ozbiljan u međunarodnoj zajednici protiv toga.

Opširnije u BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!