Đajić o aferi “Kiseonik”: Jasno je da je to bio klasični državni udar u režiji Stanivukovića

Vijesti 17. okt 202313:59 1 komentar
n1 bih

Povodom obustavljanja istrage Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske u predmetu “Kiseonik”, oglasili su se iz UKC-a Republike Srpske.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, svjesno je, zbog svojih ličnih interesa, želio da u UKC-u izazove paniku i katastrofu, izjavio je direktor ove zdravstvene ustanove, Vlado Đajić.

“Sada je svima jasno da je to bio klasični državni udar, napad na javno zdravstvo i da je Draško Stanivuković tada znao da je kiseonik ispravan”, izjavio je Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske.

Između ostalog,  pozvao je sve one koji su, kako kaže, tada propatili, prvenstveno, zdravstvene radnike, porodice pacijenata, pacijente i građane da se u četvrtak, 19.10., u 16 sati, okupe na Trgu Krajine.

“Kako bi poručili Stanivukoviću da tako nešto više neće moći uraditi protiv stanovnika Banja Luke i Republike Srpske”, kategoričan je Đajić.

Predstavnicima medija, između ostalih, obratila se i Slavica Zeljković, načelnik Urgentnog centra.

“Svojim nesavjesnim postupcima, vještački i populistički, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, umalo je izazvao katastrofalne posljedice po pacijente, oboljele od Kovida-19”, rekla je Zeljković.

Podsjeća na to da je informacija o neispravnom kiseoniku koji u ovoj zdravstvenoj ustanovi koriste u liječenju pacijenata došla u vrijeme kada je počinjao još jedan novi talas pandemije, u vrijeme kada je  dnevno dolazilo oko 200 pacijenata s različitom težinom kliničke slike oboljelih.

“To je bio akt izazivanja panike, napad na zdravstveni sistem i zdravlje pacijenata jer su pacijenti u tom momentu doživjeli tu informaciju, imali su strašno nepovjerenje prema nama zdravstvenim radnicima jer je to plasirano na način da smo mi namjerno, u neznanju, koristili neispravan tehnički kiseonik. Veliki broj pacijenata izbjegavo je da dođe na preglede, pa su dolazili sa kliničkom slikom koja je zahtijevala već ranije intervencije. Kada je procijenjeno da treba da budu hospitalizovani, veliki broj njih je odbilo da budu primljeni u bolnicu i tražili su i potpisivali da ih ne stavljamo na kiseoničku terapiju. Taj momenat, uz sve teškoće koje smo radili, za nas, zdravstvene radnike, bio je možda i najteži od svega onoga što smo prošli za vrijeme pandemije”, kaže Zeljković.

“Činjenica koju ne smijemo da zaboravimo je da smo mi imali posjetu Svjetske zdravstvene organizacije i da smo ocijenjeni kao jako uspješni u liječenju životno ugroženih stanovnika”, podsjetio je Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane.

“Nakon press konferencije koja je tada organizovana, i nakon svega što nam se desilo želim da izvučete jednu vrlo jasnu pouku, a to je da je kvalitet liječenja bio na zavidnom nivou, uprkos činjenici da se nalazimo u zemlji, koja je 30 godina nakon rata i dalje u jednom tranzicionom periodu, da se nalazimo u zemlji u kojoj postoji samo jedna jedinica intenzivnog liječenja nivoa tri”, kaže Kovačević.

Sistem liječenja, unapređenja, i rada koji odlikuje UKC Republike Srpske, uprkos svim preprekama, koje su se dešavale, rezultirao je onim činjenicama i rezultatima koje je potvrdila SZO, zaključuju iz ove zdravstvene ustanove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare