Djeci u vrtićima nema ko dati inzulin; roditelji zahtijevaju da se nešto uradi

Vijesti 29. jun 202118:31 > 19:34 1 komentar
N1

Sa problemima u zdravstvu suočavaju se dijabetičari. Naročito oni mlađi, koji su oboljeli od ove bolesti. Nije u pitanju nedostatak inzulina, već, kako kažu u Udruženju oboljelih od dijabetesa tipa 1, nedostatak adekvatnog kadra u vrtićima koji bi djeci davali inzulin. Roditelji su ogorčeni i zahtijevaju da nadležni konačno nešto učine.

Zbog toga što u državnim vrtićima ne daju inzulin djeci sa dijabetesom, kćerka Adnana Beganovića bila je uskraćena za predškolsko vaspitanje. Osim njoj, kaže Adnan, vrata vrtića su zatvorena za brojnu drugu djecu.

“Roditelji se susreću sa takvim stvarima da moraju dati otkaz da bi mogli čuvati svoje dijete ili da dođu u vrtić na dva tri sata i da tako oni stalno dolaze davati inzulin kad je doručak, ručak, užina… ali koji će privatnik i ne samo privatnik pustiti tog radnika odnosno roditelja da u osam sati nekoliko puta napušta radno mjesto i ide do vrtića i da daje djetetu inzulin?”, pita se Beganović.

Sa druge strane iz JU Djeca Sarajeva kažu da ne vrše diskriminacije. Sva djeca su dobrodošla, ali trenutno inzulin ne mogu davati.

“U našem kućnom pravilniku o redu nije dozvoljeno unošenje lijekova. Ostvarili smo dobru saradnju sa roditeljima jer roditelj u tim vrtićima u kojima boravi dijete sa dijabetesom koristi poludnevni boravak”, kazala je Abida Kapetanović, koordinatorica JU Djeca Sarajeva.

Roditelji objašnjavaju da većina njih nije u situaciji da dijete koristi samo poludnevni boravak ili da stalno dolaze u vrtić kako bi davali inzulin. Svoj apel da se angažuju stručne osobe oni su uputili kako Javnoj ustanovi tako i ministarstvu.

“Još uvijek nismo dobili ništa konkretno… odnosno niko nas nije pozvao niko nam se nije javio…. Mi nemamo vremena da čekamo!” ističe Adnan Beganović.

Iz JU Djeca Sarajeva ipak razumiju same roditelje, te njihovu ideju smatraju opravdanom.

“Može se uposliti i ja mislim da to možemo dogovarati, dogovoriti sa ministarstvom. Ne da to bude medicinska sestra, nego možemo. Od Udruženja se moli, ja vidim da je ovo vapaj. Traže pomoć da bude zdravstveno lice, to bi nama mnogo pomoglo”, kazala je Kapetanović.

No, roditelji odgovor iz ministarstva nisu dobili. Kantonalna ministrica ne pokazuje spremnost da napravi pozitivne pomake, smatraju roditelji. Ni na naše pozive nije odgovarala.

Dok roditelji čekaju na odgovor, u jednom od sarajevskih privatnih vrtića djeci se svakodnevno bez problema daje inzulin.

“To nije neizdvodivo. Inzulin nije ništa strašno, to je lijek koji spašava i produžuje život. Potrebna je samo adekvatna osoba. Naravno sada je sve lakše… imate penove sa kojima se daje inzulin, senzore koji očitavaju, ne morate bosti dijete nego čitač pokazuje koja je visina šećera u krvi. Tako da… sve je olakšano”, kazala je Amela Didik Borovac, medicinska sestra u vrtiću .

A olakšano nije kada odluku treba da donese birokratija, poručuju ogorčeni roditelji. Koliko je važno napraviti promjene pokazuju podaci da je dijabetes sve učestaliji kod djece pa predstavlja značajan javnozdravstveni problem. Problem o kojem se rijetko govori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare