Dobre vijesti: U BiH stiže oko 50 doza seruma protiv zmijskog otrova

Vijesti 30. jun 202116:40 2 komentara
N1 / Ilustracija

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske izjavio je danas da su dobili obećanje da će za ovaj bh. entitet biti isporučeno oko 50 doza seruma protiv zmijskog ujeda iz beogradskoj Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

“Doze ćemo rasporediti tako da svaki Dom zdravlja ima određene količine. U pitanju je interventni uvoz, nadamo se da ćemo iduće sedmice znati tačan datum isporuke”, istakao je Zeljković.

On je pojasnio da će ove količine biti dovoljne za hitne slučajeve, ali da su stvarne potrebe RS oko 150 do 200 doza, te da će Institut nastojati da nabavi još potrebnih doza seruma.

U zdravstvenim ustanovama u cijeloj Bosni i Hercegovini trenutno nema seruma protiv zmijskog otrova, zbog čega je Ministarstvo civilnih poslova BiH ranije iniciralo sastanak sa predstavnicima “Torlaka”. Sastanak je održan juče, a prisustvovali su mu i predstavnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Instituta za javno zdravstvo RS i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare