Dodijeljena pomoć Vlade FBiH, povratnicima u RS i samo tri opštine u FBiH

Vijesti 17. jul 202314:43 0 komentara

Pomoć Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 15.000 KM za male poduzetnike, dobilo je 59 osoba, većinom povratnika u Republiku Srpsku, te tri opštine u Federaciji Bosne i Hercegovine - Glamoč, Grahovo i Drvar. Povratnici u Mostar, Sarajevo, Zenicu ili Tuzlu, nisu imali mogućnost da apliciraju, na šta je i aktuelni ministar za izbjeglice i raseljena lica FBiH Nerin Dizdar, rekao da se može smatrati diskriminacijom, uz obećanje da će sljedeći put biti drukčije.

Paralelno sa političkom krizom, Amer Mehmedagić iz Novog Grada korača u novi biznis. Osamostalio se i otvorio pizzeriju. Novac, 15.000 KM koje je ovaj povratnik u Republiku Srpsku dobio od Vlade Fedreacije BiH, utrošit će na kupovinu opreme.

“Ja stvarno imam priliku da odem vani, ali ipak sam se odlučio da ostanem  u Novom Gradu, tu mi je lijepo, tu sam proveo svoje djetinjstvo”, kaže Amer Mehmedagić.

To što je Amer, vjeruje da može utjecati na izbor nekih da li će birati njegovu pizzeriju. Ipak, to ga ne demorališe.

“Ja nikada nisam imao problema, nisam se bavio tuđim životima, nije važno ko je kakve vjere, bitno je da si čovjek”, dodaje Amer.

Slično iskustvo sa sobom nosi i Bojan Marinković iz Grahova. On je od Vlade FBiH dobio 15 hiljada KM kako bi kupio opremu za proizvodnju sira  na farmi koja broji dvadesetak grla krava. Politička kriza, kaže, ne utječe na posao, ali ni na odnose u ovom malom mjestu.

“Među običnim ljudima se ne odražava puno, mi svi živimo zajedno, ne komentarišemo ta dešavanja. Jednostavno, to ne utječe na nas”, dodaje Bojan.

Ipak, kaže, povratnici u ovaj kraj više se oslanjaju na Banjaluku, nego na Sarajevo.

“Puno više se oslanjaju na Banjaluku, jer djeca koja završe osnovnu i srednju školu odlaze većinom u Banjaluku, Beograd, mnogo više nego u Sarajevo”, ističe Bojan.

Među 59 mali preduzetnika koji su od Vlade FBiH dobili po 15 hiljada KM je i Dženisa Dobrić, povratnica u Doboj. Dženisa ima preduzeće koje se bavi čiščenjem objekata, a novac planira utrošiti za kupovinu mašina za pranje fasada i održavanje zelenih površina. Kroz posao, kaže ne osjeti političke tenzije.

No, nisu svi imali priliku aplicirati na ovaj grant. Mogućnost su imali povratnici u Republiku Srpsku te tri opštine u Federaciji BiH – Drvar, Glamoč i Grahovo. Pitali smo ministra šta je sa gradovima, poput Mostara iz kojeg dolazi?

“Kakva je to poruka povratnicima u te zajednice? Da im treba pomagati Republika Srpska? Moram reći da se slažem sa vama, ovaj javni poziv je objavljen prije mog dolaska na poziciju ministra, Smatram da javni poziv treba biti obuhvaćena čitava BiH, da ne trebiti uskraćivanja sredstava po mjestu prebivališta. I to se može smatrati određenom vrstom diskriminacije”, kaže Nerin Dizdar, ministar za izbjeglice i raseljena lica FBiH.

Vojin Mijatović, potpredsjednik FBiH kaže da je to pitanje za Vladu Fadila Novalića.

“Sljedeće godine će biti isti konkurs, i sigurno neće biti tako”, dodaje Mijatović.

Danas, dvadeset osam godina od rata, još uvijek je aktuelno pitanje povratnika. Ne nazire se implementacija Anexa 7 Dejtonskog sporazuma koji garantuje povaratak svih na svoje. U tom dokumentu stoji i danas aktuelna poruka da vlasti moraju osigurati promtno potiskivanje bilo kakvog pisanog ili verbalnog poticanja, putem medija ili drugačije, etničkog ili religioznog neprijateljstva ili mržnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!