Dodik “bacio kletvu” i uputio naredbu organima RS da provode suspendovani zakon

Vijesti 14. apr 202217:34 > 17:36 18 komentara
N1

Vladajuće stranke u Republici Srpskoj uputile su jasan zahtjev "svim organima u RS da provode Zakon o nepokretnoj imovini kada stupi na snagu". Poruka je poslana nakon sastanka SNSD-a sa koalicionim partnerima. Dodik je čak i kleo "Srbe ako ikada budu raspravljali o ovom zakonu u Parlamentarnoj skupštini BiH".

Kako je rekao Petar Đokić, lider SP-a, u narednom periodu će pozvati sve političke stranke u RS kako bi definisali izjavu “kojom bi osudili miješanja u unutrašnja pitanja BiH bilo koje zemlje i ambasade”.

Izrazili su žaljenje štu NSRS partije opozicije nisu podržale zaštitu vitalnog nacinalnog interesa po zahtjevu Milorada Dodika.

“Propuštena je prilika da pokažemo jedinstvo prema instituciji člana Predsjedništva BiH. U narednom vremenu očekujemo da će opiziconi partneri shvatiti važnost uloge institucije člana Predsjedništva BiH i da se više neće dešavati takva pojava. Ne samo zato što je u pitanju Dodik, a i zato što jeste Dodik”, rekao je Đokić.

Dodikova kletva

Dodik je rekao kako se smatraju obaveznim da štite interese RS i da je zato stavio veto, ali da je NSRS drugačije odlučila. Konstatuje da je stanje u RS, bez obzira na sve, dobro. Govorio je o povećanju penzija i plata, kazavši da će to biti zasnovano na realnim mogućnostima.

“Enormno je miješanje drugih zemalja u unutrašnje stvari prije svega SAD, Velike Britanije i Njemačke u konkretna pitanja koja se tiču suvereniteta. To je dokaz da je BiH zemlja protektorata i stranci su pretjerali u mnogo čemu”, rekao je Dodik.

Za PIC je rekao da je nepostojeće samoorganizovano tijelo, ali i to da ako ga Rusi budu pitali da li da ostanu u njemu, reći će im da treba kako bi se čuo glas protiv.

Potom je “bacio kletvu”.

“Republički organi i organizacije imaju jasne odgovornosti u tom pogledu. Oni moraju znati da mi ne damo imovinu. Nek’ je proklet onaj od Srba koji ikada dođe u poziciju da o zakonu na nivou BiH raspravlja. Ako jednom stavite predmet koji se zove imovina na zakonodavnu nadležnoss Parlamentarne skupštine koja nije nadležna, propisali ste smrtnu presudu RS”, poručio je Dodik u kletvi.

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sinoć je govorio o tome šta osobe koje ne budu poštovale njegovu odluku, odnosno budu provodile suspendovani zakon. Više o tome pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare