Dodik mijenja strategiju – Sprema li se bojkot Suda BiH?

Vijesti 27. okt 202308:04 1 komentar
F.Z. / N1

Glavni pretres u sudskom postupku koji se vodi protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, u okviru dokaznog postupka, zakazan je 22. novembra u Sudu Bosne i Hercegovine, s početkom od 13 sati. Nakon što je predsjednik NSRS Nenad Stevandić najavio da postoji mogućnost da Skupština zabrani predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da odlazi na Sud Bosne i Hercegovine, sve više se ta opcija komentariše.

“Nemojte misliti da mi u RS nemamo svoja rješenja i da mi nismo u mogućnosti da zabranimo Dodiku da dolazi na sudske procese, legalnim skupštinskim odlukama”, naveo je.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istovremeno je izjavio da glavna poruka skupova “Branimo Srpsku” treba da bude da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne učestvuje u montiranom procesu koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH samo zato što je izvršavao svoju ustavnu dužnost.

“Ne treba da se zavaravamo, ako bi se urušila institucija predsjednika Republike onda više nema ništa od Srpske. Ako nema predsjednika Republike, onda je upitna i Narodna skupština i Vlada i sve ostale institucije”, rekao je u Doboju prije skupa.

Navodi da se unaprijed se već zna i ishod sudskog postupka protiv Dodika.

“I sudija i tužilac su Bošnjaci, nemam ništa protiv bošnjačkog naroda, ali iskustva koja smo imali u Sudu BiH daju nam za pravo da ne možemo vjerovati jednom takvom procesu. Znamo ko su glavni kreatori čitave igre i glavna poruka je da kažemo predsjedniku Republike Srpske da ne učestvuje u takvom procesu”, naglasio je Višković.

On je istakao da “srpski narod ne želi da se ponižava institucija predsjednika Republike ni njene institucije”.

Sam Milorad Dodik sinoć je gostujući na K3 komentarisao svoje impresije nakon Stevandićevih najava bojkotasuđenja:

“Taj sud nije legalan, nije ustavan. Kad dođete i kažete da je nelegalan i Šmit koji donosi ovaj zakon, kakva vam može biti impresija… Oni su htjeli da vide Milorada Dodika u sudnici, to je njima vrhunski čin, samozadovoljavanje. Radi se o istom sudiji koja je radila na oslobađanju Nasera Orića”, tvrdi Dodik.

“Sad takav sudija treba meni da presudi. 20 godina pričaju da je Milorad Dodik kriminalac i nisu mogli ništa da dokažu. Ništa im to nije pošlo za rukom. Sve montirane priče nisu prošle. Ključno pitanje je da sklone ekipu koja je stabilna, Milorada Dodika, Željku Cvijanović, mi možemo da prihvatimo dijalog s kim god. Skontali su da prvo povale Milorada Dodika, da ga zatvore u zatvor, pa da će – vjeruju početi da se raspada SNSD”, kazao je.

Inače, gostujući na TV iz Prnjavora Milorad Dodik je zaključio da sebe 2030.godine vidi kao “prvog predsjednika samostalne Republike Srpske”.

Podsjećamo, u Sudu BiH 16. oktobra održano je ročište o izjašnjenju o krivici Dodika i Lukića, kada su se izjasnili da nisu krivi. Milorada Dodika i Miloša Lukića optužnica tereti za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Sudski postupak će u nastavku procesa voditi sudija Mirsad Strika, objavljeno je na rasporedu na stranici Suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare