Dodik najavio da će iz Srebrenice Federaciji BiH predložiti “miran razlaz”

Vijesti 22. maj 202417:30 4 komentara
Milorad Dodik ispred Suda BiH (TANJUG/SRNA/ TATJANA PARAÐIN)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da je odlukom o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a "potpisan kraj Bosni i Hercegovini" i najavio da će sutra sa sjednice Vlade RS-a u Srebrenici Federaciji Bosne i Hercegovine biti predložen mirni razlaz.

„Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme, to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici. Predložit ćemo federalnoj strani (FBIH)“, rekao je Dodik za RTRS.

Kako je netačno kazao, Republika Srpska i Federacija BiH su “sporazumne strane” Dejtonskog sporazuma, a time i Ustava BiH.

Dodik je ocijenio da je u toku „opsežna pokvarena intervencija međunarodne zajednice“ i da je „inkognito rađeno“ da se predloži rezolucija o Srebrenici i da se za to obezbijedi podrška Njemačke.

“Organi Bosne i Hercegovine, koje oni tako forsiraju da funkcionišu, o tome nisu donijeli nikakvu odluku”, rekao je on.

Po njegovim riječima, “sve je to sramno i to znaju veoma dobro Amerikanci, Britanci, Nijemci i svi ostali koji se miješaju u BiH, vjerovatno kalkulišući da je to potrebno da se uradi, jer će Srbi nekoliko dana galamiti, a onda će nestati”.

Specijalna emisija, kao i prijenos zasjedanja Generalne skupštine UN-a, u vezi sa rezolucijom o genocidu u Srebrenici, pratite u četvrtak uživo od 15 sati u programu N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare