Dodik: Niko ništa ne blokira, nametnute odluke ćemo “pomarisati”

Vijesti 15. okt 202110:23 > 10:24 2 komentara
N1

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se jutros sa saveznim ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom. Medijima se nakon sastanka obratio Milorad Dodik.

Oni koji pričaju o blokadi, mogu da vide da to nije. Niko ništa ne blokira, gospodin Komšić je sazvao sjednicu Predsjedništva nedavno i ja sam bio prisutan, biti ću i na narednoj u ponedjeljak. To kako ja glasam, to je drugo. Bio je sastanak sa ministrom Austrije. Mi u RS nemamo namjeru da narušimo teritorijalni integritet BIH, ali imamo namjeru da vratimo suverenitet RS koji je dao Ustav. To nije ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH“, kazao je Dodik.

Ja vjerujem da u BiH ima bezbjednosti, ali nema stabilnosti. Ja sam danas mislio poslije sastanka da relaksiram atmosferu, mislio sam prijatelja harmonikaša dovesti da odsvira nekoliko pjesama. On nije mogao doći, doći će u ponedjeljak. Mi ćemo povući svoje saglasnosti jer mislimo da moramo da se borimo za svoje interese. To ne znači da ćemo ikome uzeti marku, niko neće spriječiti nikome slobodu kretanja, poslovanje. Mi nećemo da plaćamo iluzije koje nam se nameću. Mislim da BiH treba da se demilitarizuje, loše su opremljeni pripadnici OS BiH, bolje da gradimo 2-3 bolnice godišnje u BiH nego da trošimo pare na nešto što nije. Kakve OS BiH? Mi ćemo povući saglasnost, po našim anketama, 80% pripadnika OS BIH će kada povučemo saglasnost, preći u neke redove u RS“, ističe Dodik nakon sastanka.

Dodao je da će sve “nametnute odluke – ‘pomarisati’ i poukidati”.

Mi razgovaramo sa svima, sa Srbima u SIPA-i. Mi ćemo OSA-u ukinuti do kraja mjeseca, zabraniti njen rad na prostoru RS i formirati svoju službu. Te sve nametnute odluke visokih predstavnika ćemo “pomarisati”, poukidati i idemo dalje, ponašamo se ustavno.

Ja zaista žalim zbog ovakvih uslova, pokušavam da objasnim jer smatram da je veoma važno da imamo precizan i jasan dijalog. U RS nema niko lud, nema niko poremećen, niti ima iko ko ne shvata da ovo jeste delikatan trenutak ali da naše odluke ne mogu biti povod za sukobe. Zašto bi bilo rata? Mi ne želimo sukob, nećemo nikoga dirati ko nas ne dirne“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad