Dodik: Nismo prekinuli odnos sa Amerikom, već samo sa njihovim osobljem

Vijesti 06. jan 202409:59 0 komentara
F.Z./N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se vode razgovori o njegovoj posjeti Rusiji i da će ona biti svakako prije predsjedničkih izbora u toj zemlji.

– U aprilu idem definitivno, a vjerovatno i u junu. U aprilu je bezbjednosni forum u Sankt Peterburgu na kojem sam poseban gost koji bi trebalo da se obrati. Prošle godine je učestvovalo 111 zemalja, ove bi trebalo oko 150 – rekao je Dodik za Glas Srpske.

Odgovarajući na pitanje koji su najvažniji međunarodni prijatelji RS, Dodik je rekao da je danas sve važno i da Republika Srpska nije prekinula ni odnos sa Amerikom, već samo sa njihovim osobljem.

– Biramo trenutak kad će Amerika postati pravična iz naše vizure pa da razvijamo dalje odnose. Ono što ne želimo da rehabilitujemo jeste odnos sa Britancima, jer oni su pokvareni i to su pokazali kroz istoriju – istakao je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska ima kontakte i sa važnim ljudima iz EU.

– Najbolji odnos imamo sa Srbijom, tu je i Mađarska, Rusija i Kina se podrazumijevaju, tu je sada i Azerbejdžan. Nismo prekinuli ni naš odnos sa Hrvatskom – istakao je Dodik.

Istakao da je u Crnoj Gori sve konfuzno i da se ne vidi ništa osim “nadobudnog predsjednika”.

– Uvažavali smo ga kao izbor građana, ali pošto se već nekoliko puta negativno izrazio na naš račun, nema potrebe da radimo na jačanju personalnih odnosa – dodao je Dodik.

On je rekao da je politika Republike Srpske bila da se zaustavi gubitak nadležnosti tog entiteta.

– Kada se to završi, onda ćemo početi da ih vraćamo, svjesni izazova koji su veoma veliki. Ne može čovjek da priča o našem položaju, a da nema u vidu globalne i regionalne odnose. Oni su iznad svega složeni i bitno su uticali na to da se promijeni odnos snaga – naveo je Dodik.

On je dodao da sada djeluje da je sve što je učinila Evropa po nalogu Amerike prema Rusiji bilo iluzorno.

Dodik je ocijenio da djeluje da Zapad očigledno gubi živce i da im treba neko mjesto gdje će se obračunavati sa manjim i slabijim.

– Mi moramo da izbjegnemo da se taj njihov gnjev svali na nas, ali isto tako ne smijemo dozvoliti da izgubimo našu poziciju – rekao je Dodik.

On je ocijenio da odbijanje komunikacije sa američkim i britanskim ambasadorom više koristi nego što šteti.

– Da smo nastavili komunikaciju, imali bismo više negativnih posljedica. Oni traže da se o imovini odlučuje u Sarajevu, mi to nećemo. Oni kažu `e, hoćete`. Mi kažemo da nećemo. I o čemu mi onda da pričamo? Vremenskoj prognozi? – upitao je Dodik.

Rekao je da bi volio da ima korektne odnose sa Amerikancima, ali da “nije pao sa Marsa pa da ne zna o čemu se radi”.

– Oni se petljaju u rad Ustavnog suda, u rad Tužilaštva i Suda BiH, o čemu imamo i stenograme koje ćemo jednog dana objaviti. Upliću se u mikrostvari koje su 99 odsto protiv RS. O čemu mi onda da pričamo? Evo, razotkrivene su arhive u Britaniji, vidjeli ste kako se ponašala ta zemlja u događajima u vezi sa Srebrenicom. Oni su željeli da se to desi. Zašto bih danas vjerovao Britancima? – upitao je Dodik.

On je rekao bi volio da se podiči najboljim odnosima sa Amerikom, ali da su oni morali da nauče da ovdje ne sjede ljudi koji su poslušnici.

– Ne možete rušiti Dejton, a kriviti Dodika za to i uvoditi mu sankcije. Imate američkom ambasadora koji je skoro govorio da Dejton nikad nije bio zamišljen da bude trajan. Ali, čemu onda težiš? Unitarnoj Bosni? To nije naš cilj. Oni kažu: “Ima da bude”. Јa kažem da neće – rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!