Dodik: Uveo sam sebi sankcije, neću u Njemačku da gledam Srbiju

Vijesti 26. aug 202216:36 8 komentara
Milorad Dodik (N1)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je danas kako Srbi u BiH, za razliku od "onih u Sarajevu", ne žele tutorstvo niti okupaciju.

Dodik je zaključio kako se u Sarajevu “podmeću” pod one koji ih okupiraju…

“Mi nismo takvi, mi smo druga nacija. Mi ne želimo tutorstvo, ne želimo okupaciju. Kad sam pokrenuo pitanje blokiranja sredstava u Deutsche banci onda je odlazeća ambasadorica nazvala moj kabinet i rekla to nije pristojno ponašanje. Nije pristojno tražiti svoje pare? Naravno da nije kad ste ih okupirali. Kažu Nijemci Dodik je loš momak pa ćemo mu uvesti sankcije. Pa uvedite sankcije, sam sam ih sebi uveo. Žao mi je što će Srbija igrati finale Evropskog prvenstva u košarci u Berlinu i neću ih moći tamo gledati. Nema veze – gledat ću ih na televiziji”, poručio je Dodik.

Milorad Dodik (N1)

Objašnjavajući razlog svoje odluke da odbije dati agreman novom ambasadoru Njemačke u BiH Thomasu Fitschenu, Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda kazao je da će se svom snagom suprotstaviti politici Njemačke navodeći da ta snaga nije mala.

“Otkud pravo Njemačkoj da se petlja u unutrašnje uređenje BiH? A oni kažu da se treba urediti protivno Ustavu. Ja se samo logično ponašam. Njihov ambasador dolazi da realizuje politike, a ta politika je Rezolucija Bundestaga (prema kojoj su on i lider HDZ-a Dragan Čović označeni glavnim krivcima za stanje u BiH, op. aut.). Nisam lud. Šalju nam vojnike ovdje. Pa nam šalju nelegalnog tipa koji je bjesnio na televiziji. I ja sada trebam čekati ponovo njegov bjesnilo? Pa vode politiku satanizacije Srba i trebamo slavodobitno ga dočekati i bacati se u Miljacku na glavu, koja nema vode”, slikovito je kazao Dodik.

“Moj pitanje za političare u Sarajevu, da li ste dobili nešto od okupacije Njemačke? Gdje su njemačke firme u Federaciji”, uputao je Dodik i dodao:

“Zato nisam htio dati agreman i takav će biti moj stav. Vjerovatno će to biti tačka na sljedećoj sjednici Predsjedništva”.

Na pitanje reporterke N1 kako komentariše potez ministrice vanjskih poslova Bisere Turković koja je zatražila od svjetskih lidera da zaustave izbornu reformu u BiH, Dodik je kratko odgovorio: “Bisera – čudno ime za tako mračnu osobu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare