Dodik spas traži od “velikog čudovišta koje će uništiti RS”

AA/ arhiv

Nekad smo se radovali malom i velikom ruskom, a sada malom i velim ruskom apetitu, kazao je za N1 lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović koji je komentarisao navode kako je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u Turskoj "finalizovao dogovore u vezi s izgradnjom dionice autoputa i brze ceste Beograd - Sarajevo".

“Pričati da neko u četiri oka tokom turističke posjete Turskoj može dogovoriti kredit od milijardu ili 500 miliona je priča za malu djecu”, jasan je bio Vukanović.

Od kako je ozvaničen projekat autoputa i brze ceste Beograd – Sarajevo prije pet godina do danas nije izgrađen ni kilometar. Međutim, Dodik je iznio tvrdnju da su u Istanbulu dogovorene dionice od Donjeg Vardišta do Istočnog Sarajeva, dužine 130 km, kao i kroz Brčko distrikt u dužini od 33 kilometra.

Vukanović je ocijenio da se entitetski predsjednik mogao samo okupati u morima u Turskoj jer, kako je poentirao, nije mogao dobiti 500 miliona eura za nešto kada nema “projekat, idejno rješenje, pa čak i utvrđene trase”.

“Očito da je Dodik otiša vladinim avion da se malo okupa u Turskoj. Usput je obišao svoga konzula Sinišu Mihailovića koji je dugo vremena rukovodio gebelsovskom uređivačkom politikom RTRS-a. A onda je iskoristio priluku da nam prospe priču o investicijam da će iz Turske doći 500 miliona ne navodeći s kim je razgovarao, a to i nije njegova ustavna nadlažnost.

Zna se ko vodi monetarnu politiku, to treba raditi premijer i ministrica finansija. Kako je mogao bez projekta, idejnog rješenja, pa čak i utvrđene trase govoriti o kreditima i uslovima”, kazao je za N1 lider Liste za pravdu i red.

Vukanović je podsjetio kako se Dodikov odnos prema Turskoj, konkretno predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, promijenio za 180 stepeni. Od plašenje neoosmanizmom i velikim čudovištem koje će uništiti Republiku Srpsku Dodik je došao do toga da spas traži u “pobratimu” iz Male Azije.

“Treba reći da je od Turaka nekada jakao strahovao, imao je ogroman strah od neoosmanizma, plašio je narod Erdoganom kao nekim velikim čudovištem koje će uništiti RS i onda mu je on postao pobratim sa kojim se često susreće. Očito su nakon Rusa došli Turci na red da nas navodno kreditiraju.

Naravno da od toga nema ništa ozbiljno, da je to jedna od pretparačkih priča koje služe da se umiri nezadovoljstvo u Hercegovini zato što se ništa ne ulaže u putnu infrastrukturu. Pričati da neko u četiri oka tokom turističke posjete može dogovoriti kredit od milijardu ili 500 miliona je priča za malu djecu”, kazao je na kraju razgovora za N1 Nebojša Vukanović.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare