Dodikov i Izetbegovićev “istok”: Gdje je nestao evropki fokus?

Vijesti 06. sep 202319:53 2 komentara

Istok ili zapad? Jesmo li na raskrižju i trebamo li uopće razmišljati u tom smjeru. Tim putem, čini se, već su krenuli čelnici SDA i SNSD-a. Svojim postupcima i posljednjim izjavama više naginju istoku. Gdje je nestao evropski fokus?

Jučer je lider SDA Bakir Izetbegović intervjuom za arapsku televiziju Al Arabiya pokrenuo novi krug priče o međusobnim sukobima i historiji.

“Islamske zemlje trebaju da stanu snažnije uz nas. Da pokažu više brige. U ratu su nas pomagali, ali nedovoljno, jer nama je bio nametnut tzv. embargo na oružje. Srpska strana, Beograd je imao hiljade tenkova, aviona, mi nismo imali skoro ništa. A Zapad nam je nametnuo embargo na oružje. Dakle nama je bilo zabranjeno da se naoružamo, takvi goloruki. Zato su ovdje masovna silovanja se desila, etnička čišćenja, pola BiH je očišćeno od strane srpske strane, sve džamije su porušene, učinjen je genocid u BiH, zato što su nam nametnuli embargko na oružje. Islamske zemlje su tada trebale snažnije da se tome odupru. Jednostavno da nam pomognu da se branimo”, rekao je Izetbegović za Al Arabyju.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a u zadnje vrijeme u retorici koristi antonime i gradacije, pa je nedavno izjavio da neće izigravati malog Putina, nego ostati dosljedan velikom Dodiku, a danas lidera SDA sramno naziva malim Đokicom što zamišlja historiju i lažovom. Ipak u mnogo većem fokusu njegovog izlaganja je okrenutost ka istočnim zemljama u odnosu na dogovorene EU integracije.

“Povjerenje u evropske vrijednosti slabi, naravno ne u cijeloj Evropi. Mi smo skloni ovde da s povećanom dozom idealizma sve to gledamo. To nije tako. Evropa je u velikom problemu i sve što su angažovali da pomognu Ukrajinu u ratu sa Rusijom. I doveli su se u istuaciju da ono što smo mi mislili da je nezamislivo da Njemačka ima ekonomske probleme, a danas to slušamo. Inače okrenuti se istoku, Kini, Rusiji, zemljama Briksa apsolutno je dobra stvar za BiH, zato sam predložio da idemo u BRICS jel to nije suprotno kretanju dalje ka EU. I kada bi sada Bosna i Hercegovina donijela odluku i zratražila prijem u BRICS prije bih ušao u BRICS nego u EU”, kazao je Dodik.

Profesor Asim Mujkić ima konkretno pojmašnjenje o okretanju dva politička lidera ka istočnim zemljama.

“U većem dijelu naše zemlje se javlja okret ka autoritarnom. Vezivanje za istok kada gledamo u ideološkom smislu, znači okretanje ka autoritarnim režimima, sistemima, kao što je slučaj u Bjelorusiji i Rusiji ili u većini zemalja Arapskog svijeta gdje vladaju autokratski, autoritarni režimi. U BiH je postala floskula da naši lideri suštinski ne žele Evropu. Okretanje od Zapada u tom smislu ustvari znači okretanje od transparentnosti, okretanje od dosadnih, zamornih procedura i od vladavine prava. A i kroz preferencije koje oni ističu se vidi sklonost ka autokratskom načinu organiziranja društvenog života”, naveo je prof. Mujkić.

Za poznavatelje međunorodnih tokova BiH jedino strateški može i treba da ide prema članstvu u EU. Prema mišljenju profesora Adnana Huskića ne postoje alternative, već samo politički spinovi.

“BRICS je organizacija koja je potpuno prazna. Mi pričamo o tome da bi eventualno trebalo porazmisliti, uključiti se, u neke istočne tokove koji također ne postoje. Ukoliko bi se politika ozbiljno promišljala ne postoji alternativa tome da je Evropska Unija jedina budućnost, ne samo za ovu državu nego za kompletnu regiju i da to podrazumijeva onu transformaciju protiv koje,upravo najviše, iz petnih žila, upiru ljudi o kojima vi govorite sa svojim izjavama, da se BiH ne pomjeri ni jedan milimetar u tom smjeru”, navoe je prof. Huskić.

Zabrinjavaju i slabe reakcije EU na po nekoliko osnova upitnu retoriku lidera u turbulentnoj maloj zemlji na evropskom kontinentu, a mnogi su saglasni da je uzrok u problemima koje EU ima unutar sebe.

“Očekujemo izbore u Poljskoj gdje postoji velika vjerovatnoća da će doći vrlo slične snage na vlast, odnosno da će sadašnja garnitura se potvrditi na čelu sa Kačinskim (Jaroslaw Kaczynski), Slovačka, već imamo taj slučaj u Mađaskoj. Evropa je sama u krizi identiteta što se toga tiče, tako da je i za očekivati da je iznutra spriječena da nešto uradi po tom pitanju. Što je poruka građanima da upravo oni razumijevanjem nedobronamjernih političkih spinova mogu istinski stati u odbranu liberalnih, zapadnih vrijednosti, ljudskih prava i sloboda i svega onoga što čini minimalno pristojan poredak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare