Dok Rusi iz Evrope uglavnom odlaze – kod nas dolaze

Vijesti 23. mar 202219:21 0 komentara

Usljed rata u Ukrajini i skoka cijena uglja na svjetskom tržištu, Republika Srpska postaje ponovo odredište za ruske investicije, objavio je portal Capital. Kompanija „Privredni preporod“, u vlasništvu porodice ruskog multimilionera Olega Burlakova, odlučila je da pokrene proces otvaranja rudnika kod Novog Grada. Lokalno stanovništvo uglavnom neinformisano, a aktivisti kažu - sve pomno pratimo.

Neiskorišteni termalni biser Lješljani kupa se u prvom proljećnom suncu. Rijetki su stanovnici, još rjeđi oni koji su čuli da će se u kraju ponovo aktivirati rudnik.

“Ja sam ovdje rođen. Moja baba je pričala, u 85. godini je umrla, pričala je da je austrougarska ovdje imala drvene banje… Rudnik je bio, mislim 1910. kad li je otvoren, moj djed je radio u rudniku… 2010. je bilo ispitivanje bušenje, hoće li biti šta od toga, ne znam.”, mišljenja je Drago, stanovnik Lješljana.

Podzemna eksploatacija rude

Rudnik mrkog uglja na ovom području postojao je do 1941. godine.

Naša voda liječi psorijazu, reumu, gastro ili urinarne smetnje kazu mještani Lješljana, mjesta ranije poznatog i po rudniku.

Ponovno otvaranje rudnika mrkog uglja i bentonita najavljivale su lokalne ali i entitetske vlasti godinama. Oko su na investiciju bili bacili Kinezi, ali su Rusi dobili koncesiju prije deset godina Firma Privredni preporod resornom
Ministarstvu prošle sedmice je poslala zahtjev za procjenu uticaja na životnu sredinu. Rok za primjedbe je kraj marta, a u obavještenju se navodi da će se graditi rudarski objekti i vršiti podzemna eksploatacija rude.

Zbog blizine rijeke Une, aktivisti prate slučaj:

“Bilo koje narušavanje životne sredine zarad iskopavanja uglja koji je prljav izvor energije ne može biti prihvatljiv. Pogotovo na području Lješljana koji su banjsko-sportsko-rekereativni centar”, rekao je Mario Crnković, iz Green teama.

Koncesiju za korišćenje mrkog uglja i bentonita na lokaciji „Lješljani“, 2012. godine dobila je firma „Privredni preporod“ iz Banjaluke, u vlasništvu porodice ruskog oligarha Olega Burlakova, koji je prošle godine preminuo.

Čovjeka široj javnosti poznatog po aferi i optužbama da je Miloradu Dodiku poklonio kilogram zlata.
Koncesija je data na trideset godina-dakle do 2042 .godine. Oni koji sve prate, kažu da je ugovor prekršen u više navrata, a koji su razlozi zašto “Rusi” sada dolaze?

“Dodik i Burlakov su imali zaista bliske odnose. Pored ovih produženja rokova za koncesiju, bliskih odnosa i sastanaka, namjere firme Privredni preporod u Banjaluci da investira ne samo u taj rudnik već u Terpentin Višegrad, spominjalo se nekoliko kompanija koje će kupiti koje nisu bile realizovane”, rekao je Siniša Vukelić , urednik portala Capital.ba.

Rentabilnost rudnika

Oni su odlučili zbog cjelokupne situacije, raste cijena energenata, da aktiviraju ovu koncesiju, pokrenu rudnik.

Capital su danas preko posrednika kontaktirali advokati porodice Burlakov, te napomenuli da su oni ukrajinski državljani, da žive u Londonu i Kanadi, te da je u toku ostavinski proces.

Ipak, prvi rok za početak rada rudnika je bio maj 2015, a drugi polovina 2017. godine. Nisu ispoštovani.
Zbog aktuelnog rata između Rusije i Ukrajine i rasta cijene uglja od 50 do 100%, ruski investitori oživljavaju projekat.

Ranije procjene pokazuju da bi za rentabilnost rudnika bila potrebna godišnja proizvodnja od 250.000 tona uglja.

Kvalitet uglja utvrdio je Rudarsko geološki zavod u Prijedoru , radeći 78 analiza iz 31 istražne bušotine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!