Dok se najavljuje nova podrška za porodilje u FBiH, statistika je neumoljiva: Podaci o natalitetu su alarmantni (VIDEO)

Vijesti 25. feb 202421:12 0 komentara
N1

Nekoć su porodice bile brojnije nego danas. Svaka pomoć porodicama sa djecom čini se kao dobro došla, pa se nove odluke Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o podršci u iznosu od 1.000 maraka - smatraju pozitivnom viješću.

Majke koje se porode ove godine u Federaciji BiH dobiće jednokratnu podršku  –  od 1.000 maraka, za svako novorođeno dijete.  Prethodno je slična praksa uvedena i u Republici Srpskoj, ipak s manjim iznosima naknada, poput primjerice naknada od 500 maraka kao pomoć za opremanje novorođenčeta. U Federaciji, resorni ministar Adnan Delić, najavljuje sljedeće:

“Radimo sve da to bude što prije, obzirom da su svi vidjeli ovu stavku  u budzetu od 16.miliona Km/  Programeri trenutno programiraju aplikaciju ta aplikacija ce biti malo zahtjevna obzirom da mora da komunicira sa određenim institucijama od kojih zelimo povući autom. podatake zato sto ne zelimo da majke porodilje odlaze bilo gdje i vade papire. Ono sto će nama biti neophodno je tran. račun svake majke porodilje koji cemo morati imati kako bi dobile sredstva svi drugi detalji ce biti poznati u narednom periodu”.

Svaka pomoć roditeljima je dobrodošla, naročito kada  dođe i novi član porodice pa troškovi i obaveze postaju mnogo veće.

Natalitet je jedan od ključnih faktora u demografskim tendencijama, a BiH se suočava s niskim natalitetom dugi niz godina. S druge strane, visok mortalitet predstavlja dodatni izazov.

Prema posljednjim statističkim podacima iz  2022. u BiH rođeno je ukupno 26.687, dok je umrlih u istoj godini bilo 41.296.

Opširnije u prilogu Džejne Mujagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!