Dok se utvrđuju imovinsko-pravni odnosi na Štrbačkom buku – posjete turista obaraju rekorde (VIDEO)

Vijesti 10. aug 202420:11 0 komentara
N1

Bitka za rijeku Unu, posljednjih dana, čini se, vodi se na nekoliko frontova. Nakon pokušaja gradnje HE u Donjoj Suvaji, neriješeni imovinski odnosi prijete da privatizuju prilaz jednom od najljepših vodopada u BiH, Štrbačkom buku. Dok pojedini mještaju strahuju za vlastitu egzistenciju, iz Nacionalnog parka „Una“, poručuju da je u toku sudski spor koji rješava ovaj problem. Ali, i upućuju na druge koje, treba rješavati, dok Unsko-sanski kanton ruši rekorde turističkih posjeta.

Natpisi koji ograničavaju prostor prilazu jednom od najljepših vodopada u BiH, neugodno su, prije nekoliko dana, iznenadili posjetioce, ali i mještane, koji ovdje žive i zarađuju.

Trenutno, table na kojima piše PRIVATNI POSJED, sklonjene su, tako da je neometan prilaz svima koji žele da posjete ono što se nalazi, upravo, iza ovoga parkinga.

Sve to stvara lošu sliku, posebno ako imamo u vidu da turisti, iz svih krajeva svijeta, dolaze, upravo ovdje, na Štrbački buk.

Priče o uzurpaciji državnog zemljišta traju od prošle godine, kaže Sara Hrnjica, studentkinja, koja, zaradom od svog štanda, finansira studije i pomaže svojoj porodici. Sve je, kaže, počelo od čovjeka koji je kupio dio prilaza. Strahuje od daljeg razvoja situacije. Danas, kaže, traka, sutra, možda, ponovo, fizički sukob, koji je njen otac već, preživio.

“Većinu ljeta bili smo onemogućeni i u strahu od tzv. gospodina Muje Šušnjara, koji je, navodno, privatizovao ovaj prostor i nedavno nam postavio trake, zbog čega jednog dana nismo mogli doći do naših radnih mjesta. Uvijek se može desiti nešto gore. Svjedočili smo situaciji prošle godine, gdje je je moj otac napadnut, kao zaposleni Nacionalnog parka. Napadnut je bejzbol palicama, da bi se on, ili neko od zaposlenih Nacionalnog parka povrijedio, to ne znamo. Mujo Šušnjar je u tom trenutku napao mog oca sa još dva čovjeka, gdje mu je nanio teške fizičke povrede i bilo je upitno da li će preživjeti”, ispričala nam je ova mještanka.

Napad je, dodaje naša sagovornica, prijavljen policiji, zbog čega se vodi sudski postupak. Do stava gospodina Šušnjara, nismo uspjeli doći. Međutim, iz Nacionalnog parka „Una“ ističu da je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u toku sudski postupak. Međutim, to ne ometa pristup gostima.

“Greška jeste što se u nultim zonama nije već otkupila zemlja u proteklih 15-ak godina. Smatram da nije lako, da je to proces, ali može se. Proglasi se javni interes, proglasi se viši, nacionalni interes”, rekao nam je direktor Nacionalnog parka ‘Una’, Alen Zulić.

Kaže Zulić, navodeći i niz drugih neriješenih problema koji opterećuju turizam ovog područja. Od štandova, za koje pojedini prodavci nemaju dozvole, do unapređenja turizma, generalno.

“Na temperaturi od 40 stepeni ne možete prodavati sladoled bez određenih uređaja, svega onoga što morate imati, kao i u restoranima, hotelima, bilo gdje”, dodao je,

Almir Mešanović, prodavac koji je ukazao na pokušaj uzurpacije državnog zemljišta, ove tvrdnje demantuje.

“Pozadina svega je da pojedini privatnici žele da upadnu u uže jezgro Nacionalnog parka, da ostvare svoje ciljeve. Mi smo imali razne probleme od policije, uznemiravanja od pojedinih osoba, koje su nas nelegalno prijavljivale. Mi ovdje radimo već godinama, čisto, uredno, savjesno. Sa svim plaćenim obavezama”, tvrdi Mešanović.

Dok se čeka konačan sud nadležnih institucija, turisti koje smo zatekli, niti su upoznati sa ovom situacijom, niti im išta može pokvariti užitak u ovom prelijepom ambijentu.

“Često smo u Martin Brodu, Kulen Vakufu, Orašcu, Štrbačkom buku… Bosanska prava mjesta obilazimo, prave destinacije bosanske”, ističe nam Milanko iz Drvara.

“Prvi put sam na Uni, u Bihaću i baš mi se dopada. Stvarno impresivno. Još nisam uspjela sve pogledati. Prekrasno”, naglašava Sarajka Nermina.

Tu zatičemo i Amnu iz Palestine, kao i Hasana iz Saudijske Arabije.

“Prvi put smo u Bosni i Hercegovini. Veoma uživamo i nadam se da ćemo ovo ponoviti”, rekla nam je ona.

“Svi govore o Bosni i Hercegovini i zaista uživam u vremenu koje provodimo ovdje već sedam dana. Ovo je nevjerovatno mjesto koje obiluje prirodnim blagodetima. Bosanci i Hercerovci su veoma ljubazan narod”, istakao je Hasan.

A to je, uz prirodna bogatstva, posebno Unsko-sanskog kantona, čini se i dobitna kombinacija za privlačenje posjetilaca iz svih dijelova svijeta. Bez obzira na bitke za Unu koje se, u posljednje vrijeme, vode na nekoliko frontova, ova rječna ljepotica, čini se, nikad sjajnija i jača.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!