Badnjević o spremnosti i značaju IDDEEA-e u budućim izbornim procesima

Vijesti 27. mar 202409:41 0 komentara

Izmjene Izbornog zakona BiH podrazumijevaju da članovi biračkog odbora utvrđuju identitet birača na osnovu važećeg ličnog dokumenta i putem elektronske identifikacije birača koji uključuje korištenje relevatnih biometrijskih podataka birača prenesenih sigurnim elektronskim prijenosom podataka između biračkih odbora, IDDEEA-e i centralne izborne komisije BiH. O spremnosti i značaju IDDEEA-e u budućim izbornim procesima nakon odluke visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta u "Novom danu" govorio je direktor Agencije Almir Badnjević.

Šta promjene podrazumijevaju za birače

Kada je riječ o novinama, one se odnose na elektronsku identifikaciju i tu ulogu će odigrati igrati IDDEEA.

“Odgovorna je da dostavi podatke i obezbjedi sigurnu komunikaciju između CIK-a, biračkih mjesta i same IDDEEA-e. To će podrazumijevati da će biti uvedena dvostruka identifikacija. Prva da ćete vi pokazati vašu ličnu kartu na biračkom spisku gdje će neko utvrditi da ste to vi, a druga je da ćete vi putem otiska prsta ili identifikacije vašeg lica, upoređivanjem vaše slike sa slikom koja se nalazi u bazi  IDDEEA-e i biometrijskih podataka da je ta osoba koja je došla i predala ličnu kartu”, objasnio je.

Dok se uvode nove tehnologije, javnost je svjedočila da je prošle sedmice sistem u IDDEEA doživio pad.

“Razlog zašto je sistem prestao sa radom nije softverske prilike i razloga nego zbog hardverskog razloga jer nam je taj jedan uređaj storage preko koje se vrši podrška našeg informacionog sistema vezano za lične karte izdavanje vozačkih dozvola, izdavanje pasoša, tehničke preglede, registracije i sve ostalo jer kada je taj kvar nastao svi ovi sistemi su prestali s radom. Oprema, uređaj koji je prestao s radom je instaliran 2012. godine i po preporukama svakih pet godina ta infrastruktura treba da se mijenja”, naveo je.

Za prvog čovjeka ove Agencije nije se ranije ulagalo u opremu.

“U zadnjih 5-6 godina sva oprema zamijenjena u IDDEAA-i je urađena preko IPA projekata, kroz podršku Delegacije EU sa apekta budžeta ništa nije mijenjano”, kazao je.

Prema njegovim riječima, Agencija kojom rukovodi mora postati samofinansirajuća kako bi osigurala neophodan kadar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!