Donosimo detalje sa ročišta pripadnicima Ravnogorskog četničkog pokreta

Vijesti 09. dec 202115:05 1 komentar
F.Z. / N1

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je završnim riječima odbrane i Tužilaštva Bosne i Hercegovine završen glavni pretres u slučaju Sladojević i dr.

Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić terete se da su krivično djelo izazivanje i raspirivanje nacionalne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini počinili u martu 2019. prilikom okupljanja ravnogoraca na Trgu palih boraca u Višegradu a potom i na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao Draževina.

Tužilaštvo BiH je u završnim riječima zatražilo osuđujuću presudu zbog činjenice da su optuženi, a to je kako tvrde, dokazano tokom suđenja, pjevanjem četničkih pjesama i postrojavanjem, počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Tokom suđenja Tužiteljstvo je izvelo tri svjedoka, vještake i uložilo materijalne dokaze u vidu videosnimaka koji dokazuju da su optuženi počinili djelo.

Odbrana je na završnim riječima utvrdila da optuženi nisu svojim postupcima prekršili zakon, jer je skup bio dozvoljen i prijavljen MUP-u. Također, branilac prvooptuženog Sladojevića Zoran Perić kazao je da je pjesma koja se pjevala „Spremite se, četnici“ zapravo himna udruženja „Ravnogorski pokret otadžbine Srpske“, udruženja koje je registrirano na Sudu na Sokocu.

Odbrana je odbila da je dokazano da su postupci optuženih izazvali strah kod nesrpskog stanovništva te utvrdila da su mediji koji su pratili događaj zapravo stvorili takav osjećaj kod građana.

Na završnom pretresu Sudu BiH obratili su se i optuženi i kazali da ne osjećaju krivicu te da su isključivo baštinili i veličali četnički pokret iz Drugog svjetskog rata i vođu Dražu Mihailovića.

Izricanje presude zakazano je za 16. decembar.

Riječ je o prvom sudskom procesu protiv pripadnika ravnogorskih udruženja u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare