”Doplatak mali, ni struju ne mogu platiti. Ništa, ništa. Živimo od ničega”

Vijesti 25. mar 202119:20 0 komentara

Udruženje altruista „Ruke prijateljstva“ koje vodi Dječiju javnu kuhinju u Lukavcu nezadovoljno je podrškom gradske vlasti. Udruženje je danas sazvalo press konferenciju i pozvalo načelnika i vijećnike tražeći odgovore, no oni se nisu pojavili. U međuvremenu, sve duži red pred javnom kuhinjom.

Redovi pred javnim kuhinjama, pa i pred Dječijom kuhinjom u Lukavcu, koja ima oko 350 korisnika od toga 200 djeca – slika je života u Bosni i Hercegovini. Još 50 osoba je na listi čekanja. Nisu svojom voljom tu, pričaju nam.

“Neimaština. Demobilisani borac, bolestan. Dobijam socijalnu pomoć. Donedavno sam imao socijalnu pomoć 133 KM, žena i ja na liječenju. Sinovi ne rade nigdje, kuća mi neuslovna za život, nedaleko odavde u Dobošnici. Živim tu pod kirijom i svaki dan par kilometara pješke dođem po ovaj topli obrok”, priča Jusuf Fazlić.

“Ne radi mi muž, a ni ja. Četvero djece imamo. Dvoje ide u školi, jedno je teški invalid. Teško živimo, jedva djecu prehranimo.Ova nam kuhinja mnogo znači”, dodaje Dragana Hamustafić.

Opština Lukavac prošle godine kuhinju je podržala sa 20.000 KM, ove godine planirala je sa 17.000, ali na kraju je odlučeno da i ostala humanitarna udruženja apliciraju za to.

“Nemamo mi ništa protiv da se transparentno troši novac. I da se to prikaže i da to vide svi poreski obveznici koji izdvajaju za to. Načelnik ne daje svoj novac. Načelnik daje novac od poreskih obveznika općine Lukavac. I obavezan je da brine o gladnoj djeci, o ljudima koji nemaju šta jesti. Nismo mi te porodice stvorili gladnima i žednima. Nego vlast pa i među ostalim i načelnik”, tvrdi Edin Nijemčević, direktor UG „Ruke prijateljstva“ Lukavac.

Iz udruženja tvrde da građani dolaze sa potvrdom od Centra za socijalni rad, dok načelnik smatra da se ne zna ko su korisnici kuhinje i da udruženje na opštinu vrši medijske i druge pritiske.

“Onaj ko implementira projekte opštine mora ih učiniti dostupnim svim zainteresiranim korisnicima, mora tranasparentno provesti postupak, a kada su u pitanju djeca, moramo ih zaštiti od stigamitizacije. Ovdje su uočene značajne nepravilnosti u radu kuhinje, počevši od toga kuhinja dječija radi kada škola ne radi. Postavlja se pitanje, koga hrani”, ističe Edin Delić, načelnik Opštine Lukavac.

Koga god kuhinja hrani, gladan je i jedva sastavlja dan za danom.

“Radim na dnevnice. Dva sina odrasla imam, ne rade, rade kad se može raditi. Ja sam primoran da dođem”, otkriva Fazlić.

“Odem malo sa mužem u željezo u drva. Nešto nekako malo zaradimo i tako djecu prehranimo i to mi je sve. Primanja nemamo nikavih. Doplatak mali, ni struju ne mogu platiti. Ništa, ništa. Živimo od ničega”, priča Hamustafić.

Da bi što više ovakvih osoba nahranili, članovi udruženja vlastitim sredstvima prave novi objekat kuhinje koji će koštati oko 80.000 KM.

“Puno smo problema imali. Ja sam odlučila da vlastitim sredstvima napravim jedan objekat Dječije javne kuhinje, da se oslobodimo kirija i plaćanja. Nadam se da ćemo sa ovim objektom krenuti ka boljem i vjerovatno ćemo uspjeti više korisnika primiti pa i ove na čekanju”, kaže Selma Zukić, UG „Ruke prijateljstva“ Lukavac.

Objekat u kojem će biti smještena dječija kuhinja trebao bi biti završen za otprilike tri mjeseca. Sastoji se od dvije etaže, a svaka ima oko 50 metara kvadratnih. Svi ti kapaciteti bit će na rasplaganju sve većem broju korisnika Dječije javne kuhinje u Lukavcu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!