Dosadašnji radovi na izvoru Une uzrokovali nepopravljivu štetu, gradonačelnik Bihaća otkrio za N1 šta se dešava i na Štrbačkom buku

Vijesti 08. aug 202419:00 0 komentara

Mnogo pažnje u javnosti privukla je namjera gradnje mini hidroelektrane na izvoru Une, jedne od najljepših rijeka Evrope. Mještani Donje Suvaje u opštini Gračac u Hrvatskoj danima protestuju tražeći obustavu radova. Njima su se pridružili i brojni Bišćani, ekološki aktivisti iz Bosne i Hercegovine, ali i drugi mještani s obzirom da se to mjesto nalazi na samo četiri kilometra od granice Bosne i Hercegovine. Eventualni nastavak gradnje mini hidroelektrane mogao bi, strahuje se, imati nesagledive posljedice po nacionalni park Una, ali i po turizam u Unsko-sanskom kantonu.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić govorio je u Danu uživo o ovom problemu, posljedicama koje su, ističe, već vidljive, ali i o nastavku borbe za zaštitu rijeke Une.

N1

“Radovi se nekoliko dana ne odvijaju, obustavljeni su, ali ne zbog činjenice da je neko intervenisao već zbog toga da smo mi građani Bihaća i mještani Donje Suvaje i Srba izvršili toliki pritisak na izvođača radova da su oni obustavili radove. Nisu u mogućnosti da ih izvode jer je konstanto neko od mještana, ekoloških aktivista, skipera na izvoru rijeke Une i na taj način onemogućavaju da se izvode radovi na MHE koji su započeti prije nekoliko sedmica. Očekujemo da će stvari ići u pozitivnom smjeru kada je u pitanju zvanična obustava rada od inspektorata Hrvatske. Oni su bili jučer na licu mjesta i dronovima snimali cijeli teren kako bi utvrdili šta se tačno dešava”, rekao je Sedić za N1.

N1

Ističe da je već sada pričinjena nepopravljiva šteta te da je jedan dio rukavca uništen.

“Radi se o hiljadugodišnjim naslagama sedre i svega onoga što čini floru i faunu same rijeke Une na tom potezu. To je nepopravljivo uništeno, ali možemo učiniti u ovom momentu da šteta ne bude veća. Svjedočili smo da su do sada izgrađene HE nanijele štetu. Ovo bi nanijelo veliku štetu i turizmu koji se oslanja na Unu”, dodao je.

Posebno se zhavalio Bišćanima, ekološkim aktivistima, predstavnicima Nacionalnog parka Una i svima koji su od prvog dana na terenu i vršili pritisak da se obustave radovi. Od trenutka kada su saznali za gradnju, kaže, svi su ujedinili i zajedno s kantonalnim i federalnim ministarstvom krenuli u borbu. Imali su i komunikaciju s županijskim uredom Inspektorata Hrvatske koji su, kaže, proveli potrebnu proceduru. Nadaju se da će ovo rezultirati zvaničnom obustavon rada.

N1

Prethodnih dana u fokusu javnosti bio je Štrbački buk, odnosno gradnja na tom prostoru. Sedić ističe kako srećom, do sada ovaj prostor nije devastiran.

“Ne gradi se ništa tamo, ima nekoliko drvenih kućica koje su postavljene u ranijem periodu. Postoji određeni sudski spor u pogledu utvrđivanja prava vlasništva na parcelama uz Štrbački buk i postupak je u toku. Nažalost, Nacionalni park Una u nekom periodu prije nije uspio otkupiti te parcele kako bi se zaštitio cijeli prostor i onemogućila gradnja.  Nadam se da će se u konačnici riješiti u pozitivnom smislu te da će turisti i dalje imati nesmetan pristup Štrbačkom buku kao jednoj od najatraktivnijih destinacija na Uni”, zaključio je Sedić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!