Dozapovjednik EUFOR-a, brigadni general Lorenzo Dal Maso preuzeo dužnost na službenoj ceremoniji u bazi “Butmir”

Vijesti 14. mar 202415:07 0 komentara
EUFOR

Danas, 14. ožujka 2024. g., u bazi „Butmir“, održana je službena ceremonija na kojoj je dozapovjednik EUFOR-a preuzeo dužnost. Dužnost dozapovjednika EUFOR-a preuzeo je brigadni general Lorenzo Dal Maso iz sastava Oružanih snaga Italije. Brigadni general Dal Maso posjeduje ogromno vojno iskustvo i služio je u brojnim misijama diljem svijeta.

Zajedno sa zapovjednikom EUFOR-a, general-bojnikom Lászlóm Sticzom i načelnikom stožera EUFOR-a, brigadnim generalom Ovidiem Lunguom, on sada čini Zapovjednu skupinu EUFOR-a.

Ova Zapovjedna skupina će ujedinjeno surađivati sa svim zemljama sudionicama u misiji EUFOR-a, kao i bh. vlastima, s ciljem izvršavanja zadaća EUFOR-a sukladno Misiji EUFOR-a.

U svom obraćanju, zapovjednik EUFOR-a, general-bojnik Sticz istaknuo je da će se brigadni general Dal Maso, u svojstvu dozapovjednika, prije svega fokusirati na kontakte i suradnju EUFOR-a s Oružanim snagama BiH (OS BiH), što je jedan od ključnih prioriteta u okviru aktivnosti EUFOR-a, jer mandat Operacije „Althea“ nesumnjivo nalaže EUFOR-u da pruži potporu OS BiH u postizanju interoperabilnosti kroz kombiniranu obuku i vježbe. Portfelj dozapovjednika također će uključivati i rad na provedbi Master plana za rješavanje viškova streljiva, naoružanja i eksplozivnih sredstava, potporu procesu humanitarnog razminiranja u BiH, kao i praćenje aktivnosti domaćih vlasti na poslovima provedbe zakona. Povrh toga, dozapovjednik će i nadzirati rad Odjela za zajedničke vojne poslove, kako bi se, između ostalog, osigurao pregled situacije u svezi rada tvornica namjenske industrije.

Uvjeren sam da će, uz Vaš doprinos i potporu, nazočnost EUFOR-a, Operacija „Althea“ i dalje davati vrijedan doprinos kroz svoje prisustvo u ovoj zemlji“, izjavio je general-bojnik Sticz, naznačivši da ima puno povjerenje u brigadnog generala Dal Masa.

Brigadni general Dal Maso, koji se nakon nešto više od 25 godina ponovo vraća na službu u ovoj prelijepoj zemlji, naglasio je tijekom svog obraćanja da je Europa nedavno obnovila svoju posvećenost pružanju potpore BiH na njenom putu Europskih integracija, kao i da Italija također daje svoj doprinos napretku i prosperitetu u BiH i čvrsto podržava europsku perspektivu za cijelu regiju Zapadnog Balkana. U tom smislu, rekao je kako je njegovo imenovanje još jedan jasan pokazatelj koliko je Italija aktivna kao akter u tom procesu, i dodao:

Svjestan sam odgovornosti i izazova koje moja funkcija podrazumijeva, ali sam ih spreman i voljan prihvatiti i sve vas uvjeravam da ću od ovog trenutka davati sve od sebe i ulagati svu svoju energiju i stručnost kako bih izvršio ovu misiju na najbolji mogući način, u svakom trenutku garantirajući nepristrasnost.”

Uspostavljanje funkcije dozapovjednika EUFOR-a pokazatelj je posvećenosti EUFOR-a Bosni i Hercegovini i sposobnosti misije da se prilagodi kako bi bolje pomogla Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u EU. EUFOR želi dobrodošlicu brigadnom generalu Dal Masou na ovu funkciju. Njegovim dolaskom ojačat će se jedinstvo i učinkovitost EUFOR-a i omogućiti dalja komunikacija s ključnim akterima u svrhu pružanja potpore BiH na putu napretka.

EUFOR je snažan, sposoban i pouzdan partner Bosne i Hercegovine i ostaje posvećen pružanju potpore bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!