Dr. Hočko: Jedan ljekar kad ode katastrofa je, a 13 kad ode – nemam termin za to

Vijesti 05. maj 202112:52 > 13:10 0 komentara
N1

Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, ogorčen je zbog otkaza 13 anesteziologa sa KCUS-a. Kako je kazao u razgovoru za N1, znao je za tu informaciju, ali nije znao tačan broj i da će biti toliko velik.

“Ovo je takav jedan poraz za Kanton, poraz za državu, neću reći za ustanovu. Takav poraz za ljekare i sve zdravstvene radnike. Da se u nekoj normalnoj zemlji desi da dva anesteziologa daju otkaz, u istom danu trebalo bi da padne rukovodstvo i menadžement, a ne 13 ljekara da ode”, naglasio je dr. Hočko.

Dodao je da je ovo velika briga za ljude koji se bave ovim poslom, ali i briga za stanovništvo.

“Šta će se više gore raditi… Ovo se rasturilo u potpunosti. Od jedne vrlo eminentne i jake zdravstvene ustanove na ovim prostorima, ne samo u Federaciji, pali smo zahvaljući ovim potezima na najniže moguće grane. Jedan ljekar kad ode katastrofa je, a 13 kad ode, ja nemam termin za to. Žalosno je”, mišljenje je dr. Hočka.

Na pitanje, zar nije ključno je da sve ljudske resurse iz zdravstvenog sektora zadržimo upravo sada kad se borbimo protiv pandemije, dr. Hočko odgovara, da se ne mogu zadržati ljekari, jer nemamo zdrave stavove.

“Mi smo jedna država od najvećih izvoznika zdravstvenog kadra. U Njemačkoj smo treći po broju zdravstvenih radnika koji su tamo stigli. Ništa ne činimo da se poprave uslovi. Suočavamo se sa ovim koji žive u vremenima od prije 50 godina”, naveo je.

Ovo nije više zdravstvo

Potvrdio je i da će njegov sindikat učiniti sve za kolege, ne samo za anesteziologe, nego za sve one koji su pod pritiskom.

“Rukovodstvo sidnikata će se suprostaviti svima koji vrše pritisak nad našim članovima. Borit ćemo se protiv onih koji su uništili u potpunosti zdravstvo. Pomoći ćemo da se ovo stanje u potpunosti reorganizuje. Ovo nije više zdravstvo”, zaključio je za N1 dr. Hočko.

Podsjetimo, danas je minisar zdravstva KS-a Haris Vranić na sjednici Skupštine KS-a potvrdio da 13 anesteziologa odlazi sa KCUS-a.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto potvrdio je za N1 da će danas biti održana hitna sjednica Vlade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!