Dragan Čović nastavlja podržavati ratne zločince, a njegov politički partner Milorad Dodik ucjenjuje EU put BiH

Vijesti 18. feb 202419:26 0 komentara
Milorad Dodik i Dragan Čović (N1)

U BiH još uvijek se ozbiljno ne shvata odluka prethodnog visokog predstavnika prema kojoj je negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca kažnjivo. U nizu primjera, posljednji je onaj lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je prisustvovao promociji knjige presuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića. Potez je "sramotan" i suprotan evropskim vrijednostima, neke su od reakcija. I to u trenutku dok BiH, barem deklarativno, dobija pozitivne signale za otvaranje pregovora sa EU.

Samo dva dana nakon što se prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović ponosno hvalio svom opredijeljenošću za izgradnju evropske BiH za sve, prisustvovao je promociji knjige osuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića u Mostaru. Na dvije stolice ne može se sjediti. Nižu se reakcije, na čelu sa najoštrijom koja dolazi iz američke ambasade.

“Javno iskazivanje podrške gospodina Čovića osuđenom ratnom zločincu je anatema evropskim vrijednostima koje on navodno zastupa i koje tvrdi da podržava. Javna podrška i veličanje osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u “evropskoj BiH za sve”, saopćili su.

Prošle godine Detektor je objavio istraživanje o tome kako je Tužilaštvo BiH odbacilo 27 prijava za negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca, koje je ukazalo na niz propusta u postupanju tužilaca. Podsjećamo, negiranje genocida i drugih ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca i formalno je kažnjivo u Bosni i Hercegovini, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko na kraju svog mandata 2021. godine nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH.

Zbog koalicionog partnera na državnom i federalnom nivou, reagovala je i Naša stranka ali i Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde.

“Bilo ko, ko može stati rame uz rame s ratnim zločincima, koji su ubijali civile, pucali u djecu, na nenaoružane ljude, hapsili, mučili… To je pitanje lične svijesti i ličnog integriteta. Potpuno se slažem sa svima koji kažu da je to jedna neprimjerena gesta, neka svako nosi svoj teret odgovornosti. Ja sam ponosan što ova naša strana demonstrira svoje ljudske i civilizacijske vrijednosti, ne samo u BiH, nego širom Evrope”, kazao je Konaković.

Koja čeka na ozbiljnost bh. lidera u ispunjavanju uslova koji će ih dovesti korak bliže evropskoj porodici otvaranjem pristupnih pregovora. No, uz Čovićeve postupke, obično rame uz rame idu i ucjene predsjednika RS koje, ovoga puta, odjekuju iz Bjelorusije.

“Republika Srpska je za dogovor unutar BiH, ali smo isto tako odlučili da stavimo tačku na evropski put BiH, ukoliko Christian Schmidt pokuša da se umiješa u izmjene Izbornog zakona. U tom slučaju, Republika Srpska će donijeti svoj izborni zakon i sprovoditi izbore”, naveo je Dodik.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!