Druga grupa hadžija ide na put: “Sin i snaha su nam poklonili hadž, plakali smo”

Vijesti 12. jun 202316:51 0 komentara
F.Z.

Druga grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine se sprema za odlazak na najveće muslimansko hodočašće i jednu od dužnosti svih vjernika islamske vjeroispovijesti. Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz Bosne i Hercegovine putuje 2.200 hadžija. U taj broj je uračunato i rukovodstvo hadža, odnosno vodiči i ljekarska ekipa.

Hadžije su se prije polaska okupile u Džamiji kralja Fahda, gdje im se prigodno obratio rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin Dževad-ef. Hadžić. Za većinu njih ovo je prvi put da idu na hadž i ne skrivaju svoje emocije po pitanju odlaska.

Familija mi je predložila da odem i drago mi je. To se ne može opisati. Pošto sam iz vjerske porodice, svi su pozavršavali medrese i svi su vjerski službenici…Sin mi je išao prvi i rekao mi je ‘mati ti kad budeš osjećala da možeš ići na hadž – pare su ti spremne’“, rekla je Emina Sijamhodžić iz Bosanske Krupe koja se prvi put upućuje na sveto mjesto.

F.Z.

Jedan od hadžija, Nihad Isaković istaknuo je da zbog korone tokom prošlih godina on i njegova supruga nisu bili u mogućnosti da odu na hodočašće, ali ove godine su na putu da ostvare svoju želju.

Odlučili smo moja hanuma i ja da idemo ove godine na hadž. Išli smo na umru 2019. godine, tako da nas je Bog pozvao opet“, rekao je Isaković za N1.

Budući hadžija iz Bužima dodaje: “Prošlih godina zbog korone nismo mogli ići, tako da smo ove godine riješili ići na sveto mjesto da odemo i ispunimo tu svoju zadnju želju“.

Na pitanje kako se osjeća, Isaković nam je odgovorio: “Hadž se ne može opisati. Materijalno ovo danas ništa nije vrijedno, a treba ponijeti na onaj svijet nešto“.

Još jedan bračni par koji zajedno ide na ovo najvažnije muslimansko hodočašće, Muhamed i Vahida Behlić, pozdravili su svoju porodicu i rekli su nam da su im sin i snaha kao poklonili odlazak na hadž. Kažu da su oboje zaplakali kada su saznali lijepe vijesti.

F.Z.

Želimo da nam kompletna porodica ode jer je u duši nekako puno. Sa ovim narodom kada vidiš kako je lijepo i to želim svojoj djeci“, rekli su Muhamed i Vahida Behlić.

Svake godine hadžije na put prati i tim medicinskog osoblja koji se brine za zdravlje svih putnika i uvijek su u stanju pripravnosti. Doktor Fetah Hadžić koji zajedno sa tehničarom čini jedan par medicinara kaže da mu je drago što je odabran za ovaj put.

Prvi put pratim hadžije. Tu smo da im pružimo svu potrebnu medicinsku pomoć“, rekao je on.

Kako ističe, radit će u smjenama jer je medicinsko osoblje podijeljeno u više timova (7 ili 8 grupa). Rijaset islamske zajednice je organizovao pokriće lijekovima tokom putovanja, kao i torbe sa medicinskom opremom.

I mi ćemo obaviti hadž. Idem za sebe i drago mi je kao vjerniku što sam tu“, dodao je Hadžić.

Broj ovogodišnjih hadžija čini 54% muškaraca i 46% žena: najstariji hadžija ima 84, a najmlađi 15 godina. Najmlađi budući hadžija koji će obaviti jednu od najvećih islamskih dužnosti dolazi iz Velike Kladuše.

Htio sam da ispunim tu dužnost, da odem da obavim hadž“, kazao je on.

F.Z.

Hadžije su podijeljene u 47 grupa, a danas je planirano da sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu u 17.35 sati prema Medini poleti drugi avion s hadžijama iz Bosne i Hercegovine.

“Naravno hadž je jedna od naših islamskih dužnosti. I svako onaj ko raspolaže materijalnim sredstvima i zdravljem treba da obavi ovu svetu dužnost. Drago mi je da je naš ured za hadž i umru uspio organizovati na ovakav način njihov odlazak. Nadam se da će oni sa božijom pomoći obaviti sve ono zbog čega su krenuli na ovaj hairli put. Zato upućujemo dove za njihovo zdravlje, za njihov boravak na svetim mjestima Meki i Medini i da nam se vrate zdravi”, naglasio je Husein Kavazović, reis-ul-ulema u Bosni i Hercegovini, te dodaje:

Hadž je jedan od posebnih događaja u našem životu imajući u vidu da posjećujemo ona mjesta na kojima su boravili božiji poslanici počevši od Ibrahima do Muhammeda a.s. i to samo po sebi nosi određenu poruku. I ja sam siguran da će ove naše hadžije kao i sve hadžije do sada sa hažda ponijeti najljepše uspomene i da će ih to ojačati u njihovom vjerovanju. I da će zaslužiti Allahov oprost zbog čega su i krenuli na ovaj put“.

F.Z.
F.Z.
F.Z.
F.Z.
F.Z.
F.Z.
F.Z.
F.Z.
F.Z.
F.Z.
F.Z.

Za 13. 14. i 15. juni također su planirana po dva leta dnevno. Hadžije bi se u domovinu trebale vratiti na isti način od 5. do 8. jula, javlja Mina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!