Dunović optužuje vlast za obmanu: Afere poput “Respiratora” više neće biti pred Sudom BiH

Vijesti 20. mar 202419:59 0 komentara

Milan Dunović, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, naveo je kako postojeća vlast "ne poštuje ni Ustav niti zakone" navodeći kako su donijeli niz zakonskih rješenja koja "nisu evropska", nego su "manjkava", a u nekim slučajevima i "gora od prijašnjih".

Zbog svega toga Dunović je u razgovoru za N1 kazao kako je “umjereni optimista” što se tiče puta BiH ka Evropskoj uniji.

DF-ov zastupnik je govorio i o zakonu o Sudu BiH zaključivši kako je “Trojka” već popustila time što je smanjena nadležnost državnog suda i da će, ako prođe ovaj zakon, nemoguće biti u buduće da se procesuiraju afere poput “Respiratori” i “Dodik”. Dunović je poentirao kako vladajući, na neki način, obmanjuju javnost stavljajući fokus na sjedište apelacionog odjeljenja Suda BiH, dok ono što je suština – nadležnost – umanjena je.

Nekoliko izvora iz Brisela je potvrdilo, a i Politico danas piše da će BiH otvorititi pregovore, ali da je nastavak procesa žestoko uslovljen. Vjerujete li da je ovaj dio već završen, uprkos negodovanja Nizozemske, Danske i Francuske?

Ja sam umjereni optimista, a danas imam još veći razlog da naglasim “umjereni”. Vidjeli smo da će biti još dodatnih uslova, a to je ono što smo mi kao opozicija govorili tokom usvajanja tzv. evropskih zakona. Zakonska rješenja koja su okarakterisana kao evropska to nisu, nego su manjakava, a u nekima je napravljena šteta. EU ne želi da ih zamajavamo kada nešto samo nazovemo “evropskim”.

Svi su lideri rekli da se sada treba usvojiti zakone, a onda ih nadograđivati kroz vrijeme?

Problem je što to nisu rekli svi lideri. Ako pratimo pažljivo izjave Dodika možemo vidjeti da su zakon usvojeni baš kako je to želio SNSD. Tako je sa Zakonom o VSTV-u koji nije usklađen sa evropskom direktivom, a ta obaveza da se uskladi u roku od 10 mjeseci zavisit će od toga hoće li se još nešto drugo dati Dodiku. Zakon o sprečavanju sukoba interesa nije dobar jer se samo bazira na institucije BiH, on se ne odnosi na institucije RS. Tako da se ne odnosi i na federalni nivo. Zakon o državnoj službi – napravljena je politizacija. Navedeno je da savjetnici nemaju pravo javno ispoljavati političke stavove, a savjetnici nisu državni službenici pa da se to treba odnositi na njih. Da pojasnim, piše da politički imenovana lica ne smiju ispoljavati političke stavove?! To nisu dobra rješenja. Zakon o sudovima je u prvim mišljenjima predviđao Vrhovni sud, a toga više nema. Sada je zakon o sudu BiH i nadležnost je smanjena. Afera Respiratori ne bi bila moguća da se procesuira, kao ni afera Dodik. Ponovo imamo politike SNSD-a koje uspijevaju da nametnu svoje želje.

“Trojka” kaže da neće popustiti u vezi sa sjedištem apelacionog odjeljenja Suda BiH?

Mišljenje Venecijanske komisije je da su dva glavna problema – nadležnost i sjedište. Evo nadležnost Suda BiH je smanjena i namjerno se ne govori o tome, nego o sjedištu. Sud BiH po novom zakonu ne bi bilo nadležan za afere Respiratori i Dodik, kako sam naveo, “Trojka” je na to pristala, a javnost bombarduju sa sjedištem.

Ko će popustiti u vez sa zakonom o Sudu BiH?

“Trojka” je već popustila na suštinskom pitanju. Sjedište je manje bitno za SNSD. To nije suštinski problem za Dodika. za DOIDKA.

Komenatar na sjednicu Doma naroda. Delegati iz reda hrvatskog i srpskog naroda uvrstili su na dnevni red zakon o Ustavnom sudu BiH, izbacuju strane sudije. Delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu?

Vrlo je jednostavno. Stalno se kalkuliše sa, da tako kolokvijalno nazovem, ukidnajem stranih sudija. U Ustavu BiH piše da se izbor stranih sudija može vršiti kroz parlamentarnu proceduru, ali sudije su već izabrane. To može biti način izbora budućih sudija. Ne mogu se sudije birati po jednom, a smjenjivati po drugom zakonu. Slično pokušavaju sa Izbornim zakonom kada se govori o članovima CIK-a. Suština je da postojeća vlast ne poštuje ni Ustav niti zakone.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!